AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları üyesi bir grup, Doğu Türkistan Müslümanlarına destek olmak amacıyla Çin Halk Cumhuriyeti'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde iftar yaptı.


Grup, Çin'de, Doğu Türkistan Müslümanlarına oruç tutturulmadığı, zulüm ve baskı gördükleri gerekçesiyle, iftar saatinde Tarabya'daki Çin Halk Cumhuriyeti Başkonsolosluğu önünde toplandı. Yola sedir seren grup üyeleri, Doğu Türkistan Müslümanlarına destek olmak amacıyla su, hurma, simit ve peynirden oluşan mönüyle oruçlarını açtı.

İftarın ardından basın açıklaması yapan AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Melih Ecertaş, tüm dünyada barışın ve kardeşliğin hakim olduğu bir gelecek için Ramazan'ın tüm insanlara hayır getirmesini diledi. Ecertaş, şunları söyledi:

“Bugün üzülerek görüyoruz ki, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Doğu Türkistan'daki kardeşlerimiz de Ramazan ayını şiddet, baskı ve zulmün altında yaşamak zorunda kalıyorlar. Bugün burada, zalim ile mazlum arasında her zaman mazlumun yanında olduğumuzu bir kere daha haykırmak, Çin Devleti'nin insan haklarına aykırı bu girişimlerini protesto etmek için toplandık. Bugün Doğu Türkistan'daki kardeşlerimiz zor bir sınav veriyorlar. Adeta, Nemrut'un Hazreti İbrahim'i ateşe atması olayını günümüzde yaşıyorlar. İnançları, ahlakları, değerleri ayaklar altına alınmak isteniyor. Oruçları, namazları engellenmeye çalışılıyor. Halkların baskı altına alınmasına, insan onurunun yerle bir edilmesine, zulüm kimden gelirse gelsin hepsine karşı çıkacağız. Bugün tüm zalimler karşısında 'Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi? Demek ki güçlük ile birlikte kolaylık vardır' ayetlerini yeniden hatırlıyor ve diyoruz ki, hep Rabbine yönel, O'na yanaş."

Basın açıklamasının ardından sık sık tekbir getiren grup, Doğu Türkistanlılar lehine sloganlar attı.

Eylem olaysız şekilde sona erdi.