CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, AK Parti’nin TBMM gündemine getirileceği duyurulan üretim reformu kanun tasarısını eleştirdi. Sındır, "AKP halk sağlığını tehlikeye atacak, üreticimizi, üretimimizi bitirecek kanun tasarısını TBMM’ye getirmeye hazırlanıyor. Tehlike çok büyük. Gıda egemenliğimiz tehdit altında" dedi.
AK Parti'nin üretim reformu kanun tasarısı adında bir taslak çalışmayı Meclis’e getirmeye hazırlandığını belirten CHP Genel Sekreteri Sındır, "Üretim reformu kanun tasarısında tarımı ilgilendiren 3 konu var. Bunlardan bir tanesi zeytinlik alanlarımızın korunmasını sağlayan Zeytincilik Kanunu'dur. Zeytinlik alanlar için; içerisinde veya 3 kilometre yakınında tarımsal amaçlı tesisler dışında bu alanlara zarar verici hiçbir tesis yapılamaz maddesini kaldırıp atmak istiyorlar. Yani zeytincilik kanun değişikliği getiriliyor. Bu alanlar bizim geleceğimiz, torunlarımızın, gelecek kuşaklarımızın umudu. Bu taslak zeytinlik alanlarımızın katli demektir, doğamızı, tarımımızı, yaşamımızı yok etmek demektir" dedi.
"ÜRETİCİ, ÜRETİM YOK OLSUN İSTENİYOR"
Kanun tasarısıyla mera alanlarının yok edileceği ve şeker pancarındaki kotanın da ortadan kaldırılacağını belirten Sındır, "Bu kanun teklifiyle hayvansal üretimde çok önemli olan meralarımız, yaylaklarımız bir bakanlık oluruyla istenilen şekilde organize sanayi bölgelerine ve sanayi üretimine yönelik alanlara dönüştürülebilecek. Kadim topraklarımızdaki mera alanlarımızı alıp götürecekler, ortadan kaldıracaklar. Tasarının en önemli değişikliklerinden bir tanesi de şeker pancarı üretiminde kotanın kaldırılması suretiyle halk sağlığının tehdit edilmesidir. GDO’lu mısırdan üretilen glikoz şurubu şekerli ürünlerin, üretim maliyetlerini oldukça düşüren bir uygulama. Mesele de burada. çünkü bu şekerler insan sağlığına çok zararlı. Bilim insanları nişasta bazlı şekerin insan metabolizmasına zararlı olduğunu defalarca açıkladı. Bu tasarı gıda egemenliğinin çok uluslu şirketlere teslimiyetinin projesidir. Türkiye’de uluslararası şirketlerin baskısı sonucu, kota tamamen ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Bu tasarıyla GDO’lu mısırdan glikoz şurubu sınırsız üretilsin isteniyor. Ülkemizde şeker pancarı ekim alanı 2000’li yılların başından itibaren AKP’nin uyguladığı tarım politikaları nedeniyle 408 bin 367 hektardan, 272 bin 990 hektara geriledi. Şeker pancarı üreticisi, şeker üretimi yok olsun isteniyor" diye konuştu.
"SORUNLAR İKTİDARDAN KAYNAKLANIYOR"
AK Parti’nin üreten değil tüketen bir toplum yaratmak istediğini savunan CHP’li Sındır şunları söyledi:
"Cumhuriyetimizi kuranlar 3 yıl içerisinde Türkiye’nin dört bir yanına 31 adet şeker fabrikası kurmuşlar. Cumhuriyeti kuranlar bir üretim hamlesiyle Osmanlı’nın borç batağından bu ülkeyi 10 yılda kurtarmışlar. Yedi düvele karşı Osmanlı’nın borçlarını üstlenmişler ve o borçlardan ülkemizi temizlemişler. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, bizim geleceğimizin ancak üreterek olabileceğini görmüş ve üretim faaliyetlerini Anadolu’nun dört bir yanına dağıtmış. Bugün ise üreterek değil tüketerek bir yerlere gideceğimizi zanneden bir toplum haline getiriliyoruz. Biz bunları yurttaşlarımızla, çiftçilerimizle konuşarak paylaşarak, onları dinleyerek anlatmalıyız. Bu sorunların da temelde ülkeyi yöneten iktidardan kaynaklandığını her yerde her şekilde ifade etmemiz gerekiyor."

FOTOĞRAFLI