Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA, () - CHP Manisa Mliletvekili Özgür Özel, Siirt'in Tillo İlçesi'nde, Alkumru Barajı'ndan su bırakılması sonucu meydana gelen ve 6 kişinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili yerinde inceleme yaptıklarını söyledi. Özel, "İncelemede, olay yerine en yakın olan uyarı sireninin çalmasını sağladık. Siren 600 metreye kadar kısık bir sesle duyuldu. Olay yerine sirenin sesi gelmedi" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, TBMM'de basın toplantısı düzenlerken heyetinin baraj bölgesinde yaptığı incelemelerle ilgili izlenimlerini aktardı. Siirt'teki facia ardından CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Muğla Miletvekili Nurettin Demir'in inceleme yaptığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şöyle dedi:
"Türkiye, dünyada eşi- benzeri olmayan bir ülke bu konuda. Dünyada baraj kapaklarının açılması nedeniyle insanların öldüğü bir ülkeyi bilemezsiniz Türkiye dışında. Siirt'te baraj kapakları açılıyor, tek uyarı yapılmıyor. Yapıldığı iddia ediliyor. Bölge kontrol edilmiyor. İnsanların üzerine tonlarca su bırakıldı ve 5 insanımız hayatını kaybetti. 2011'de aynı facia yaşanmış 3 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Ancak, kimse ders almamış. Biz bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız."
Bir iş cinayetiyle karşı karşıya kalındığını belirten CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Milletvekili Nurettin Demir ile olaydan hemen sonra Siirt'te gittiklerini anlatırken, izlenimlerini şöyle anlattı:
"Giderken şöyle bir kanı bizde hakım; Piknik yapılmaması gereken yerde piknik yapılıyor. Siren çalıyor, bazıları duyuyor, bazıları duymuyor, tedbirler alınmış ama yeterli değil diye düşünerek böyle bir algıyla gittik. Çünkü bütün gazetelerde pikniğin yapıldığı yerde 100 metre mesafede siren olduğu ve duyanlar olduğu yönünde haberler vardı. Gittiğimizde başka tablo gördük."
Özel, baraj bölgesinde kendi çektiği siren çalma ve sonrasına ait görüntüleri sinevizyon eşliğinde gazetecilere izletti. Siirt AFAD ekibinin donanım ve tecrübe olarak yetersiz olduğunu öne süren Özel, "AFAD motorlarında yakıt olmadığı ve vatandaşların verdiği mazotla ve araçların ışıklarıyla arama yaptıklarını duyduk. Siren nerede dedik 3,5 kilometre ileride dediler. Oysa biz 100 metre ileride olduğunu duymuştuk. Önce gidip sireni bulduk. Sonra çalıştırılmasını istedik. Önce firma karşı çıktı. Siren arızalımı diye sorduk bunun üzerine firma sireni çalıştırmayı kabul etti. Onlarca şahit huzurunda sireni açtık ve olay yerine araçlarımızla gittik. 600'ncü metrede siren sesi duyulmamaya başladı. 3.5 kilometre ötedeki ölümlerin olduğu yere gittiğimizde orada su sesinden başka bir ses yoktu. Firmanın oraya siren koymak istediği, ancak cep telefonu bağlantısı ve elektrik olmadığı için koyamadıklarını ve çare aradıklarını söyledi mühendis bize. Sireni duyan ve duymayan olduğu zaman hukuk sirenin oluğuna karar veriyor. Sirenin çalıp- çalmadığını denemeden bilmek mümkün değildi. Delil niteliğinde bir çalışma yaptık. Bunu dava dosyasına eklenmek üzere soruşturma savcısına ileteceğiz ve şahitlik yapmak isteyeceğimizi söyleyeceğiz."

FOTOĞRAFLI