İZMİT(Kocaeli), ()- CHP  Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, yolsuzluk ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'de yaygın olarak "Çalıyorlar ama yapıyorlar" denilmeye başlandığını belirterek, "Bu bir ahlaki çöküntüdür. Toplum yolsuzlukları kabullenmemelidir. Yolsuzluklar yayılmamalıdır" dedi.

CHP  Milletvekili Prof. Dr Hurşit Güneş, CHP Kocaeli İl Başkanı Cihat Altınyuva, İzmit İlçe Başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya ve ilçe yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıda yaptığı konuşmada yolsuzluk konusuna dağindi. Bir ülkede ahlak çöktüğü zaman ciddi sorunlarla karşı karşıya kalındığını belirten Güneş, "Türkiye'de yaygın olarak şu söylenmeye başlandı. 'Çalıyorlar ama yapıyorlar' deniliyor. Bu bir ahlaki çöküntüdür. Toplum yolsuzlukları kabullenmemelidir. Yolsuzluklar yayılmamalıdır. Günün birinde bakarsanız evimiz soyulmuş. Evinizi soyan hırsızı yakalarsınız adam derki beni yakalayanlar 'Paralel devlet, darbeci der. O hale gelebilir ülke. Yolsuzluğun yaygınlaşmaması ve toplumdaki ahlaki çöküntünün olmaması için derhal bir iktidar değişikliğine ihtiyaç vardır. Birinci neden bu seçimlerde odur" dedi. 

'BİR ÜLKEDE DÜZELTEMEYECEGİNİZ HASARLAR OLABİLİR'

Ülkelerde düzeltilemeyecek hasarlar oluşabileceğini söyleyen Güneş, "Olağanüstü seçime gidiyoruz. Bir ülkede ekonomi bozulduğunda düzeltirsiniz. 6 ay sürer 1 yıl sürer. Ama ekonomi düzelir. Fakat bir ülkede düzeltemeyeceğiniz hasarlar olabilir. Bir ülkede eğer ahlak çöktüyse, ahlaki çöküntü devletin en tepesinden toplumun tüm kılcal damarlarına yayıldıysa o iktidar çökse bile siz iktidara gelseniz bile işiniz çok zordur. Böyle bir riskle karşı karşıyayız" dedi.

'O İFTİRA DEĞİL GERÇEKTİR'

Çöküntüyle ilgili iki konu söyleyeceğini belirten Güneş şöyle konuştu:

"Bir tanesi 4 bakanın suçlu olduğunu, hatalı olduğunu düşünerek o tarihteki başbakan 'Siz görevden ayrılın' dedi. O bakanların yüce divana giderek aklanmaları gerekiyordu. Ama gitmediler. Sukut ikrardan gelir diye bizde bir atasözü vardı. Eğerki siz yargıya gidip de 'ben suçsuzum' demezseniz sizde bir hata var demektir. Siz yargıdan kaçıyorsanız sizde bir hata var demektir. Herhangi birimize bir iftira edilse mahkemeye gideriz. Ama mahkemeye gitmekten kaçıyorsanız bilinki o bir iftira değil gerçektir. Bu dört bakan suçlarını yüce divana gitmeyerek ikra etmişlerdir. Şimdi daha kötüsü bir olayla karşı karşıyayız. " 

'HİÇBİR CUMHURBAŞKANI SARAY YAPTIRMADI'

Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir Cumhurbaşkanının saray yaptırmadıgını söyleyen Güneş, "Osmanlı döneminde saraylar yapıldı. 5 tane saray yapıldı. Bu saraayların oda toplamı yüzyıllarca süren Osmanlı hanedanlarının saraylarının toplamı bir kaçak saray yetmiyor. Cumhurbaşkanına o saray da yetmiyor ve büyütülüyor hatta ismini de külliye koydu. Osmanlıcayı yeniden bize anımsatıp Osmanlıcaya dönmenin yeniden yollarını aradığını söyledi. Biz ne laiklik konusunda ne de resmi dilimizin Türkçe olması konusunda geriye dönüşün Türkiye için mümkün olmayacağı bir seçim sonucu istiyoruz. Öyle bir seçim sonucu olmalıdır ki Atatürk'ün Cumhuriyet devriyle hesaplaşan bu iktidarın sonu gelmelidir. Son derece önemli" diye konuştu. 

'KONUŞURKEN ELEKTRİK KESİLDİ'

Hurşit Güneş konuşma yaptığı sırada elektrik kesilince yanlış özelleştirmeler olduğunu söyleyen Güneş, "Elektirik özelleştirilmesi sadece kar amacıyla, tasarruf amacıyla özel sektörü devredilmiş. Güneydoğu'da tahsilat oranları çok düşük olduğu için tahsil edebildiklerine yüklü miktarda faturalar yolluyorlar. Vatandaş bunu ödeyemiyor. Haksızlık oluyor. Yargı zaten bunun yanlış olduğunu göstermiş karar vermiş. Öte yandan firma da yeterli kar edemedeğini söyleyerek yatırım yapmıyor. Türkiye'de elektirik şebekesi eskidir. Şebekelerde hatta kimi zaman direklerde çok eskimeler var. Bu konu önemli. Laf ve eleştiriden öte hükümetin birşey yapması gerekiyor" dedi.

FOTOĞRAFLI