CHP'Lİ ÖZEL DEPREMLE İLGİLİ KONUŞURKEN DEPREM OLDU

CHP Bodrum İlçe Örgütü tarafından ‘Hak, Hukuk, Adalet' isimli panele katılmak için Bodrum'a gelen ve panel öncesinde basın mensuplarına açıklamalar yapan CHP Grup Başkanvekili Milletvekili Özgür Özel'in konuştuğu sırada deprem oldu. Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi'nde yapılacak olan panel öncesinde Bodrum'da yaşanan deprem ile açıklamalar yapan Özel, "Dün akşam saat 01.31'de, tüm Türkiye'de yürekleri ağızlara getiren, Bodrum'da önce 6.3 olarak ilan edilen sonra 6.6 olduğu söylenen ve şiddetine bakıldığında, yaşandığı yere bakıldığında büyük bir yıkım olması endişesini yaratan bir deprem ile sarsıldık hepimiz. Bugün günün ağarması ile birlikte netleşen bilgiler can kaybının olmadığı, mal kaybının da çok asgari düzeyde olduğunu gösterdi. Bugün gördüklerimizden sonra Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye'ye vereceğimiz mesaj şudur:

‘Depremden korkan varsa bundan sonra gelsin Bodrum'a yerleşsin' Çünkü böyle bir şiddetteki deprem dünyanın ve Türkiye'nin neresinde olursa olsun ciddi can ve mal kayıpları ile sonuçlanabilirdi. Ama bugün görünen o ki, Bodrum'da depremden dolayı herhangi bir yaralanma yok, çöken bir bina yahut enkaz altında kalan hiç kimse yok. Görünen o ki, önümüzdeki belki de 50 yıl boyunca hem büyük bir enerjinin boşanmış olması sebebiyle, hem de 6.6 gibi büyük bir sınavdan altyapısı ile başarıyla çıktığı için Türkiye'de deprem açısından büyük bir sınavı atlatmış bir yerdir Bodrum. Depremden korkanların, depremden endişe edenlerin Bodrum'a gelmemesi değil aksine tatilini yapmaları için Bodrum'a gelemelir gerekir" dedi.

Özel, "Bu tip durumlarda yaşanan afetlerden sonra ortaya çıkan yıkım, yer altı ve yer üstündeki durum hep yerel yönetimleri sorgulatır" dediği sırada 4.8 büyüklüğünre artçı bir deprem oldu Özel, "Şu anda da bir deprem yaşanıyor, artçı şok yaşanıyor ama biraz önce söylediğim gibi hepimiz kendimizi son derece güvende hissediyoruz. Bundan sonra da Bodrum'da tatilini geçirenlere, Bodrum'u bir emeklilik kenti olarak tercih edenlere söylenecek bir tek şey var; çok akıllı bir şey yapmışsınız. Bodrum'da olmaya ve Muğla'yı tercih etmeye devam edin. Bütün Türkiye bilsin ki, bugün Bodrum'da kapalı bir salonda, hem de daha depremin üzerinden 16-17 saat geçmeden bir toplantıyı güvenle gerçekleştirebiliyoruz. Bodrum'da turizm, sosyal hayat, kültürel aktiviteler devam ediyor, Bodrum'da hayat kaldığı yerden devam ediyor" dedi.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ VE ARAYIŞI SON BULMADI

Basın mensuplarının Cumhuriyet Halk Partisi olarak gerçekleştirdikleri Adalet Yürüyüşü'nü sormaları üzerine Özel, "Adalet yürüyüşü bardağı taşıran son damla ile başlamış bir yürüyüştür. Bir milletvekilimiz tutuklanmıştır ve bu bizim için bardağı taşıran son damladır. Öncesinde gazetecilere ve basına yapılanlar, Kanun Hükmünde Kararnameler ile kurunun yanında yanan yaşlar, hukuk yolu kapalı olmak üzere kendisinin masumiyetini, suçsuzluğunu ispatlama imkanı bulamadan insanların bir kara çalınarak bir tarafta durmaları, gerçekten çok ciddi bir sıkıntı idi. Son olarak da Cumhuriyet Halk Partisi gibi Avrupa'nın en köklü, dünyanın da geçmiş ve tarih olarak üçüncü eski siyasi hareketinin görevdeki bir milletvekilinin tutuklanması kolay kolay hazmedebileceğimiz ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin tepkisiz kalabileceği bir şey değildi. Hep birlikte terk ettiğimiz meclis oturumundan sonra Sayın Genel Başkanımızın kararı ile böyle bir yürüyüşe başlamıştık. Yaşanan bütün hukuksuzluklara ve adalet talebinde, arayışında olan herkese ses olmak, herkese güç vermek ve Türkiye'de yaşananlara karşı adalet talebini hep beraber yükseltmek için yapılan bir yürüyüştü. Bu yürüyüş fiziken İstanbul'da Maltepe'deki meydanda 432 kilometre yürüyerek son buldu, ama adalet yürüyüşü ve arayışı son bulmadı. Türkiye'ye adalet gelene kadar bu adaletsizlikleri ortaya çıkaran, bu adaletsizliklerden siyasi bir fayda uman ve bu adaletsizlikleri kendisine siyasi bir ranta çevirmeye çalışan, 15 Temmuz kanlı darbesini 20 Temmuz darbesi ile araçsallaştırıp kendi iktidarını güçlendirmeye çalışan iktidar partisi bu adaletsizliklerine son verene kadar ve Türkiye'de adaleti yeniden sağlayacak bir gerçek halkın iktidarı kurulana kadar mücadelemiz devam edecek. Bu yürüyüş, meşru olmayan bu anayasa değişikliğine karşı umutların tükenmediğini, demokrasinin, çok partili sistemin, kardeşçe ve barış içinde yaşamanın yeniden mümkün olduğunun ispatıdır, garantisidir" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise, "Bu deprem, 1957 Fethiye depreminden sonra Muğla'nın yaşamış olduğu en önemli deprem. Bodrum büyük bir sınavdan başarı ile geçti. Şimdiye kadar da yaşanan birçok artçı deprem ile önemli bir enerji tüketilmesi söz konusu oldu. Bundan sonraki süreçte Bodrum çok daha güvenli" dedi.

Hülya ELTEŞ / BODRUM (DHA)