Şevket YILMAZ/SOMA (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesindeki Roman vatandaşlarla buluşan CHP'nin Roman kökenli İzmir Milletvekili Özcan Purçu, hemşerilerine tavsiyede bulunarak, "Kızlarımızı erken evlendirmeyeceğiz. Onların eğitimlerine devam etmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Soma'nın Karamanlı Mahallesi'nde Roman vatandaşlarla buluşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'ya, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer de eşlik etti. Mahalle girişinde davul zurnayla karşılanan Purçu, "Maalesef 14 yıllık iktidarda sözlerden başka hiçbir şey göremedik. Romanlarla ilgili strateji eylem planı açıklandı ama sahaya yansımadı. Bütün vatandaşlarımızın bu ülkede sosyal devlet ilkesi gereğince insanca yaşama hakkı var. Devletin bir an önce barıştan, demokrasiden, laiklikten, özgürlükten yana çalışmalar yapmasını istiyoruz. Bizim Musul'da ne işimiz var? Bizler artık bütün komşularımızla barış istiyoruz. Ülkemizde de barış istiyoruz. Onun için hükümeti bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi olarak görevine davet ediyoruz" dedi.
Romanların sorunlarının 8 ana başlık altında toplandığını kaydeden Purçu, "Bu 8 başlıkta topladığımız sıkıntıları strateji belgesine de koyduk. Bu konuda maalesef hükümetten, iktidardan olumlu adım bir türlü göremedik. Özellikle eğitim sıkıntımız var. Barınma sıkıntımız hat safhada. Hala bir göz odalı evlerde 10-12 kişi yaşıyoruz. Bazıları kulübelerde yaşıyor, bazıları çadırda yaşıyor, bazıları hiç sağlıklı olmayan şartlarda yaşıyor. Üçüncüsü istihdam konusunda ciddi sıkıntımız var. Gençlerimizin yüzde 96'sı işsiz. Bunları raporladık ilgili yerlere. Sağlık sorunlarımız var, dışlanmışlık, ötekileştirme gibi sorunlarımız var hem okullarda hem sahada" diye konuştu.
Roman vatandaşların sorunlarını dinleyen Purçu, bir vatandaşın Roman kadınların çocukları ile birlikte bit pazarında 1-2 TL'ye ikinci el kıyafet satarak evlerini geçindirmeye çalıştığını belirtmesi üzerine şunları söyledi:
"Çocuklarımızı okutacağız. Erken evlendirmeyeceğiz. Çocuklarımızı okutursak bu kısır döngüden kurtulacağız. Kızlarımızı erken evlendirmeyeceğiz. Onların eğitimlerine devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu arada üniversitede okuyan çocuklarımız varsa burs vererek onların eğitim hayatlarına devam etmelerine katkıda bulunmak isteriz. Böyle durumda olanlar varsa bunları bize iletin."

FOTOĞRAFLI