CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, doğalgazda yapılan yüzde 10'luk indirimin yeterli olmadığını, yüzde 18'lik KDV'nin de düşürülmesi gerektiğini söyledi.
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, doğalgazda 1 Ekim'den sonra uygulanacak yüzde 10'luk indirimi yazılı açıklamayla değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun enerji konusundaki Başdanışmanı da olan Akın, yılbaşından bu yana beklenen indirimin yeterli olmadığını açıkladı. CHP'li Akın'ın bu konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"Yılbaşından bu yana Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak her televizyona çıktığında doğalgaz fiyatlarında indirim yapılacağını açıklıyor, bu konuda çalışma yaptıklarını söylüyor, ama her ne hikmetse bu çalışma bir türlü sonuçlanmıyor, indirim yapılmıyordu. Yılbaşından bu yana halkımızın bu hakkının ben de takipçisi oldum ve her fırsatta Bakan'a bu sözlerini hatırlatarak indirim beklediğimizi belirttim. Açıklamalar yaparak, TBMM'de gündeme getirerek peşini bırakmamaya çalıştım. Dışarıdan eskiye göre çok ucuza alınan doğalgazın halkımıza çok yüksek fiyattan satılmasını kabul etmemiz mümkün değil. Son olarak 28 Eylül çarşamba günü TBMM'de bir basın toplantısı yaparak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na çok net bir çağrıda bulundum. Bir Bakan olarak tutarlı davranıp verdiği sözlerin gereğini yapmak zorunda olduğunu, doğalgaz fiyatının söz verildiği gibi bir an önce düşürülmesi gerektiğini belirttim. Bir gün sonra bu çağrım karşılık buldu ve doğalgazda 1 Ekim'den itibaren yüzde 10 indirim yapılacağı açıklandı. Tabii ki, yapılan indirim yeterli değil. Doğalgazın ithal fiyatı ve halkımıza satılan fiyatı ortada. Sadece bu yüzden bile daha ciddi, halkımızın bütçesini rahatlatacak bir indirim yapılması gerekiyordu. Yine İran doğalgazı konusunda Tahkim'de kazanılan dava nedeniyle de ayrı bir indirim olanağı ortaya çıkmış durumda. Bu yüzden bu göstermelik, verilen sözün gereğini yapmak amacıyla öylesine yapılan indirimden sonra daha yüksek oranlı gerçek bir indirim yapılmalıdır.
Ayrıca doğalgazda yüzde 18 olan KDV'nin de düşürülmesi gerekiyor. Çünkü ısınmak insanların en temel ihtiyaçlarındandır ve yüksek KDV alınması haksızlıktır."

FOTOĞRAFLI