MARDİN'de Süryani Kilisesi'ni ziyaret eden CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, Suriye'de yaklaşık 300 Süryani'nin IŞİD tarafından kaçırılmasını protesto ettiklerini söyledi.
IŞİD'in Suriye'nin Haseke kentine bağlı Tel Nemir Beldesi'nde, aralarında Asurilerin de bulunduğu çok sayıda Hıristiyanı kaçırmasına tepki gösteren CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız, Mardin'de Süryani Kilisesi'ni ziyaret etti. Kilisede Süryani Papaz Gabriyel Akyüz tarafından karşılanan Yıldız, kilise bahçesinde basın açıklaması yaptı. IŞİD'in Sincar ve Kobani'den sonra Cezire Kantonu'na yönelik saldırıya geçtiğini belirten Yıldız, "Şengal ve Kobani’ye yönelik saldırıları sonrasındaki katliamların ardından IŞİD’in yeni hedefi ne yazık ki Cezire Kantonu'nun Haseki kentinde Asuri Süryani köyleri olmuştur. Süryani, Keldani, Asuri ve Ezidi halklarının tarihi vatanlarından koparılıp göç edilmek istenmektedir. IŞİD çetelerinin Süryani halkımıza yönelik gerçekleştirdiği katliam ve kaçırarak rehin alma uygulamaları, Musul ve Ninova’daki Hıristiyan yurttaşlarına yönelik göç etme ve soykırım politikalarının devamı niteliğindedir. İnsanlığın ve binlerce yıllık tüm değerlerimize ve mirasımıza yapılan bu vahşetin önüne bir an önce insanlık tarafından geçilmelidir. Birkaç gün önce Musul Kütüphanesi'ni yakıp, yıkan, bütün eserlerimizi yerle bir eden yine IŞİD terör örgütüdür. Son günlerde tekrar Habur bölgesinde yaptıkları saldırılarıyla 350’den fazla Süryani’yi kaçırmışlardır. Şu anda yaralıların sayısı ve akibeti hakkında da henüz bir bilgi yoktur. 3 binden fazla fişi Kamışlı ve Haseki’ye sığınmak zorunda kalmış ve orada şu an konumlanmaktadır" diye konuştu.
Süryani halkına IŞİD terör örgütünün yapmış olduğu terör eylemini kınamak ve tüm dünyayı, koalisyon güçlerini bu konuda duyarlılığa çağırmak üzere Ankara’dan Mardin'e geldiklerini söyleyen Yıldız, Ortadoğu’da yükselen Ezidi, Süryani, Türkmen, Keldani ve Şabakların çığlıklarını artık duyulması çağrısında bulundu.
Süryani Papaz Gabriyel Akyüz de, IŞİD tarafından Suriye'nin Haseki kentinde, Süryanilerin, can güvenliğinden büyük endişe duyduklarını belirterek, serbest bırakılmaları için tüm ülke yöneticilerinden girişimde bulunmasını talep etti. Aldıkları duyumlara göre Haseki yakınlarındaki Süryaniler'in yaşadıkları köylerde güvenlik sıkıntısının yaşandığını aktaran Akyüz, "Oradaki Süryani köyleri kuşatma altında bulunuyor. 220 kişinin IŞİD örgütü tarafından kaçırıldığı ve onlarcasının katledildiği duyumunu almaktayız. Bu kuşatmanın hala devam ettiğini duyuyoruz. Bu konuda çok üzgünüz. Dünya liderlerinin vahşetin önüne geçmesi gerekiyor" dedi.

 

FOTOĞRAFLI