Ezgi ÇAPA / İstanbul, () - İSTANBUL Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Şubat ayı toplantılarına, 'Turunçgil Teke Böceği' tartışması damgasını vurdu. CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Meclis Üyesi Ayşegül Okumuş Görgü, İBB ekiplerinin turunçgil teke böceği salgını nedeniyle Fatih ve Zeytinburnu bölgesinde 1311 akçaağacı kestiğini, ancak ağaçlarda 'teke böceği' olduğuna dair bir bulgu olmadığını iddia etti.

AK Parti Grup Sözcüsü Ömer Lütfi Arı ise iddialara karşı İ.Ü. Orman Fakültesi tarafından hazırlanan raporu gösterdi.

KÜRSÜYE KESİLEN AĞAÇLARLA ÇIKTI

CHP'nin İBB ve Fatih Belediye Meclis Üyesi Ayşegül Okumuş Görgü, bazı basın organlarında yer alan 'turunçgil teke böceği' ile mücadele amacıyla Fatih ve Zeytinburnu bölgesinde 1331 ağacın kesilmek üzere işaretlendiği haberleri üzerine araştırma başlattıklarını söyledi.

Meclis kürsüsüne kesilen ağaçlardan ve talaşlardan alınan numunelerle çıkan Ayşegül Okumuş Görgü, ağaçlarda “turunçgil teke böceği izine rastlanmadığını" öne sürdü.

Kesilen ağaçların hiçbirinde söz konusu böceğin zararlarına rastlanmadığını belirten Görgü, “Kesilen ağaçların hiçbirisi iddia edildiği gibi bu zararlıdan ötürü kurumamıştır. Üzerlerinde bahara açmak üzere tomurcuklanmış dalları ve tohumları var" diyerek, Meclis kürsüsüne getirdiği ağaç parçalarını gösterdi.

“KESİLEN AĞAÇLARIN ÇEPERİ 40 CM VE ÜZERİNDE"

Aynı bölgede hatta aynı bahçede bulunan ağaçların bir kısmının kesildiğini, bir kısmının ise kesilmediğini belirten Görgü, “Bu zararlının izine Samatya'da rastlandı ise 5 kilometre uzaklıktaki Balat'ta ağaçlar neden kesildi? Aziz Kevork Kilisesi önünde bulunan 15 ağaçtan neden 7 tanesi kesildi? Anlaşılan bu böcek çok zeki, dadanacağı ağacı tespit edebiliyor. Nedense çeperi 40 cm'ye ulaşmamış ağaçlara bulaşmamış. Arzu edilen kalınlığa ulaşmayan ağaçlar kesilmemektedir" iddiasında bulundu.

Görgü, “Bu ağaçlar hangi amaçla kesilmektedir? Hangi gizli bir amacı gizlemek için böyle bir örtme yoluna gidilmektedir?" diye sordu.



AK PARTİ'Lİ ARI ORMAN FAKÜLTESİ'NİN HAZIRLADIĞI RAPORU GÖSTERDİ

AK Parti Grup Sözcüsü Ömer Lütfi Arı ise CHP'li üye Ayşegül Okumuş Görgü'nün iddialarına yanıt vererek, geçtiğimiz yıl bu aylarda İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Doç. Dr. Hüseyin Cebeci ve Doç.Dr. Hamit Ayberk tarafından hazırlanan raporu gösterdi. Arı, raporda yer alan “Kesilen numunelerden alınan ağaçların gövdesi incelendiğinde, epidemiye (salgına) neden olabilecek popülasyonu oluşturmaya başlandığı gözlenmiştir" ifadelerini okudu.

Söz konusu raporda, "Ağaç kesimi ile ilgili olarak, Abdi İpekçi Spor Kompleksi çevresi merkez alınarak, kuş bakışı 2 km'lik alanda çalışma yapılmaktadır" tespiti yer alıyor.



TURUNÇGİL TEKE BÖCEĞİ NEDİR?

Turunçgil Teke Böcekleri kanatlı olup uçabilirler. Ancak gövdelerinin büyüklüğü ve ağırlıkları sebebiyle en fazla 400 metre mesafelere kadar gidebilirler. Dişi böcekler yumurtalarını ağaç gövdesine çiğneyici ağız yapısıyla 10-15 mm çapında yuvarlak veya oval çukurlar açarak 40-50 adet yumurta bırakır. 10-15 gün içerisinde larva çıkar ve odunsu dokuya doğru ilerleyerek beslenir. Kışı larva halinde ağaç içerisinde geçirir. Böcek tarafından ağaç gövdesi kemirilerek iz bırakırlar. İstila edilen ağaçların derhal kesilmesi ve yongalama makinesinden geçirilmesi büyük önem arz eder. Bu yöntem böceğin etkisizleştirilmesinde yüzde 100 etkindir.