Gökhan KESKİNCİ/ ADANA, () - ADANA'da Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 92'inci Genel İdare Kurulu Toplantısı'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, yeni bir birliktelik ve kardeşlik dönemi başlatılacağını ve sivil toplum kuruluşları ile kanaat önderlerinden oluşan istişare meclisleri kurulacağını söyledi.
Sheraton Oteli’nde gerçekleşen toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın yanı sıra Adana Valisi Mustafa Büyük, Ak Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda şehitlere rahmet diledikten sonra konuşmasına başlayan Bakan Sarı, 3 Kasım 2002 seçimlerinin hemen ardından kurulan Ak Parti iktidarıyla Türkiye’de yeni bir dönemin başlatıldığını belirtti. Türkiye'nin demokrasi, insan hakları, adalet ve özgürlük alanlarında örnek bir ülke olması yolunda, önemli adımlar attıklarını aktaran Bakan Sarı, şöyle devam etti: "Kardeşliğimizi geliştirecek, dayanışmamızı güçlendirecek çok önemli reformlar yaptık. Kimlik siyaseti yapmadık. Kimsenin yaradılıştan kendisine verilen hakları, ayaklar altına alamazsınız. Yaratılanı yaratandan ötürü sevdik. Ak Parti iktidarı olarak yola çıkar çıkmaz kırmızı çizgilerimizi açıkladık. ‘Etnik milliyetçilik yapmayacağız, bölgesel milliyetçilik yapmayacağız’ dedik. Yani biz, ‘doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle, 780 bin kilometrekare olarak bir bütünüz, bölünmez bir vatanız’ dedik. Türkiye’nin bütün meydanlarından ‘biriz, beraberiz, iriyiz diriyiz’ diye haykırdık. Bu kadim topraklar üzerinde asla bir ameliyata, asla bir operasyona izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Çünkü bu topraklar şehitlerimizin, gazilerimizin omuzlarında yükselmiş, bir seferberlik azmiyle yeniden imar edilmiş topraklardır. Sarıkamış’da, İzmir’den, İstanbul’dan, Bursa’dan şehitlerimizin isimlerini görürsünüz. Çanakkale’de Diyarbakır’dan, Erzurum’dan, Şanlıurfa’dan, Mardin’den şehitlerimizin isimlerini görürsünüz. Ülkemizin dört bir köşesinden Mehmetçiklerimizin adları buralarda gezinmişti. İşte bu şuur, ülkemiz üzerinde oyun oynanmasına mani olan güçtür. Bu şuuru ilelebet koruyacağız."
İSTİŞARE MECLİSLERİ KURACAĞIZ
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Mardin’de birliktelik ve kardeşlik döneminin başlatılacağını ve yegane muhatabın milletin olacağını açıkladığını hatırlatan Bakan Sarı, "Hükümet olarak, bu kapsamda; sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderlerinden oluşan istişare meclisleri kuracağız. Bu sayede hükümetimizin bütün çalışmalarının halkımıza en demokratik şekilde aktarılmasını, sürecin sizlerle yürütülmesini ve en kısa zamanda sonlandırılmasını hedefliyoruz. Bu süreci; gerek kamu gerekse sivil toplum olarak sonuna kadar desteklemek en büyük görevimizdir. Türkiye’nin yeni, sivil, yerli ve milli bir anayasaya kavuşması ve terörün son bulması için canla başla çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz" dedi.
MÜSİAD’ın Türkiye’nin kardeşlik anlayışına her zaman destek olduğunu kaydeden Sarı, şunları söyledi: "Saygın bir siyaset anlayışının, ancak sağlam bir ekonomik kalkınmayla gerçekleşebileceğini çok iyi biliyoruz. MÜSİAD olarak; Türkiye’nin ekonomik kalkınma ve büyümesi alanında büyük bir yükü taşıdınız. Kurulduğunuz günden bu yana; gerek bir sivil toplum kuruluşu olarak gerekse insani hedeflerinizle Türkiye’ye yeni bir soluk getirdiniz. Kanaat ve bereket, diğerkamlık ve ülfet kavramlarını ekonomi literatürüne, sizler soktunuz. Vahşi kapitalizme darbe vurdunuz, rekabeti gayrı meşru yollardan temizlediniz. Sadece ekonomiye değil insana da manevi bir tanımlama getirerek, insanı tüketen değil üreten bir varlık olarak gördünüz. İnsana; köle, çalışan ve tüketici gözüyle değil, insana önce insan olarak baktınız. İnsanın şerefini, haysiyetini, onurunu ve vakarını her zaman korudunuz. Sizleri, aynı yolun yolcusu, ufku geniş, medeniyetini çok iyi benimsemiş kardeşler olarak görüyor, kutlu yürüyüşünüzde her zaman yanınızda olduğumu belirtmek istiyorum. Türkiye’nin geçirdiği imtihan dönemlerinde, biz kazanalım demediğiniz, hakka ve hukuka riayet ettiğiniz ve yeni Türkiye’ye olan inancınız için, sizlere teşekkürü bir borç biliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, genel idare kurulunun önce milletimiz, sonra tüm dünya için hayırlı olmasını temenni ediyor, değerli MÜSİAD ailesine sonsuz başarılar diliyorum."
EYLEM PLANLARINI OLUMLU BULUYORUZ
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise, "7 Haziran sonrası yaşanan siyasi belirsizlik ve terör ortamına rağmen 2015 yılını, açıklanan 3 ve 4 çeyrek rakamları ile değerlendirdiğimizde, 3 çeyreğin toplamında yüzde 3.8’lik, bizim görebildiğimiz tahminlerle de yılın genelini 4 bandında bir büyüme ile kapatacağız gibi görünüyor. 2015 yılında başka verilere bakıldığında bizim için bir başka önemli alan da cari açığın azalmasıydı. Cari açıkta bir önceki yıla göre yüzde 26 küçülmeyle kapatılmasını son derece önemli görüyoruz. Bizim de satın alma müdürleri endeksimiz var. Geçtiğimiz yılı 52 ortalamayla kapatmıştı. Ocak ayında da yüzde 3.7 puanlık bir artı gösterdi. Bunu da pozitif bir değerlendirme görüyoruz. Hükümetin açıklamış olduğu eylem planının ve arge reform paketini, terör ve bölgeye yönelik olana geçtiğimiz günlerde açıklanan eylem planlarını olumlu buluyoruz. Bunların yanında bizim de taleplerimiz var. İşgücü piyasalarına yönelik olarak kıdem tazminatı ve çalışma esneklikleri gibi konularda, kültür hayatımızı, değerlerimizi ve sosyal hayatımızı ilgilendiren konularda da daha fazla çalışmaya ihtiyacımız olduğunu ifade etmek isterim" diye konuştu. Toplantının sonunda Olpak, Bakan Sarı'ya plaket verdi. 

FOTOĞRAFLI