Yüksel KOÇ/İSTANBUL, () CHP eski İstanbul milletvekili Çetin Soysal, milletvekili olduğu 2007-2011 yılları arasında kendisini dinleyenler hakkında yürütülen soruşturma kapsamında “Müşteki” sıfatı ile ifade verdi. Çetin Soysal, ifadesinde kendisini 2,5 yıl süresince dinleyenlerden şikayetçi olduğunu söyledi.

Avukatı Rezan Epözdemir ile birlikte öğle saatlerinde İstanbul Adalet Sarayı’na gelen Çetin Soysal, milletvekili olduğu dönemde kendisini dinleyenler hakkında Ankara’da yürütülen soruşturma kapsamında ifade verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yazdığı talimat üzerine İstanbul Adalet Sarayı’na gelen Soysal, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Talimat Bürosu Savcısı Naim Öztürk’ün odasına çıktı. Soysal’ın ifadesinde kendisini dinleyenlerden şikayetçi olduğu öğrenildi. Kendisini dinleyen kişilerin tespit edilmesi halinde haklarında suç duyurusunda bulunacağını söyleyen Soysal’ın, “Bana bildirildiğine göre Hizbullah terör örgütü bahanesi ile dinlemişler ve milletvekili olduğum için bu sıfatımı da bertaraf etmişlerdir. Şu anda herhangi bir delilim yoktur. Araştırmalara devam etmekteyiz. Eğer bir delil bulursak ayrıca ibraz edeceğim. Şikayetçiyim” şeklinde ifade verdiği öğrenildi.
ÇIKIŞTA GAZETECİLERE KONUŞTU
Yaklaşık bir saat Savcı Öztürk’ün odasında kalan Soysal, çıkışta basın mensuplarına açıklama yaptı. Soysal açıklamasında şunları söyledi:
“Bugün buraya müşteki sıfatıyla, ve özellikle şikayetçi olduğumuz dinleme, teknik takip ve çetelelerin tutulmasına dair Ankara Başsavcılığı’nın bize göndermiş olduğu yazı üzerine geldik. 2007 ve 2011 senesi arasında yürüttüğümüz yoğun siyasi çalışmalarımıza bir anlamda sekte vurmak adına uzun süre dinlendik. Bunu savcılığın bizzat kendisi ifade etti.
Bu dinlemeleri, bu teknik takipleri zaten 16 Şubat 2011’de bizler açıklamıştık. Bugün de burada siyasi etkin çalışmalarımı sekteye uğratmaya çalışan bu güç, bu organizasyon, bu derin yapı, ne olursa olsun ortaya çıkarılmalıdır. Sonuna kadar takipçisi olacağız. Yatak odalarımıza kadar giren bu karanlık yapılara karşın bir mücadeleyi götürmek açıkçası bizim görevimiz diye düşünüyorum. Bundan kaçınmayacağız, bundan ürkmeyeceğiz, bundan korkmayacağız. Sonuna kadar üstüne gideceğiz.
‘SAYIN CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL DE VAR’
Hizbullah ve Zülfü Doğan ismiyle 2 yıl dinlendim. Vahim tarafı da benimle örtüşmeyecek bir örgütsel yapıyla bağdaştırarak, yasama dokunulmazlığımın olmasına rağmen bunun yapılması daha vahim bir olay. Tabii bunun bir başka ayağı da İstanbul savcılığında var. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili de müşteki olacağız. Orda sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de var.
‘YATAK ODAMA KADAR GİRMİŞLER’
Bu derin yapılanmalar insanların namahremine, yatak odalarına girecek kadar cüretkar tutum ve davranışlarda olması, bir korku imparatorluğu yaratılmaya çalışılması gerçekten Türkiye’ye adına, Türkiye demokrasisi adına, Türkiye hukuku adına, Türkiye özgürlükleri adına büyük bir ayıp olarak karşımıza çıkıyor.
Ankara istihbaratı dinlemeyi talep etmiş. Ama dinlemede mahkemeye verilen isim Zülfü Doğan ve Hizbullah terör örgütü. Ama dinlenen, fotoğrafı çekilen, ortam dinlemesine takılan ben. Yatak odama kadar girmişler. Aslında bu bir anlamda üzücü ama demek ki birilerinin ayağına sıkı basmışız ki, yatak odamıza kadar girmeye cesaret etmişler."
Müvekkilinin Aralık 2008’den Haziran 2010’a kadar Ankara, Haziran 2010’dan Haziran 2011’e kadar da İstanbul’dan dinlendiğini belirten Avukat Rezan Epözdemir ise şunları söyledi:
AVUKAT EPÖZDEMİR: ANKARA SAVCILIĞI ORTAYA ÇIKARDI
2007 ile 2011 arasında Çetin soysal’ı, CHP İstanbul milletvekili iken Hizbullah terör örgütünden, yasama dokunulmazlığı olmasına rağmen Zülfü Doğan mahlasıyla dinlemişler. 2.5 yıl boyunca kendisinin yürüttüğü siyasi mücadeleyle hiç bağdaşmayacak bir terör örgütü bahanesiyle –bir de Hizbullah yani - dinliyorsunuz. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazıyor, ‘Biz bunu tespit ettik, hukuka ve usule aykırı şekilde dinlenmiştir. Zülfü Doğan mahlasıyla, Hizbullah örgütünden' diyor. 'Bu dinlemeler hukuksuzdur' diyor. 'Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün polislerinin talebi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla dinlemeler yapıldı, şikayetçi misiniz?’ diye bize geldi. Bugün bir dosya için geldik şikayetçi olduk. Bir de o dönemki sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de dahil olduğu bir dinleme süreci var. Oradan da sayın vekili dinlemişler yine. Onunla ilgili önümüzdeki hafta gelip kendisi şikayetçi olacak. Bu sefer İstanbul kaynaklı ve İstanbul merkezli."
(FOTOĞRAF)