BASIN  Konseyi'nce yapılan açıklamada, "Savcı M. Selim Kiraz'ın cenaze törenine alınmayan bir kısım medya organlarına uygulanan engellemeyi kınıyoruz" denildi.

"31 Mart 2015 tarihli terör saldırısında şehit düşen Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın bugün yapılan cenazesine, bir kısım medya grubu alınmamıştır" ifadeleriyle başlayan açıklama şöyle:

"Bunun gerekçesi, teröristlerin, şehit Savcının başına silah dayadığı fotoğrafın yayınlanmasıdır. Bazı haber sitelerinde yer alan bilgiye göre, Başbakanlık tarafından sunulan gerekçe, söz konusu medya gruplarının 'Bir terör örgütünün hedeflerine hizmet edecek propagandasına yardımcı olacak yayın yapması' ve 'terör örgütüne karşı net tavır göstermeyen yayın kurumlarına karşı vatandaşın gösterebileceği tepkiyi önlemek'tir. Şüphesiz, şehit Savcımızın söz konusu fotoğrafının yayımlanmasının etik açıdan doğruluğu tartışılabilir. Fakat bir idari kararla bunun 'cezasını kesmek', basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına açık bir müdahaledir.

Başbakanlık basın danışmanı 'çok işi olması' nedeniyle konuya ilişkin sorumuzu yanıtsız bırakmış olmakla birlikte; basında belirtilen Başbakanlık gerekçeleri doğru ise, söz konusu medya gruplarının toptancı bir yaklaşımla “terör propagandasına yardımcı” olmakla suçlanmaları, hele birçoğunun eylemi açıkça “terör” olarak nitelendirmeleri karşısında, kabul edilemez bir ithamdır.
Ayrıca, demokratik bir hukuk devletinde, basın mensuplarına karşı 'tepki' veya saldırı riski varsa, Hükümetin görevi, basını engellemek değil, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yerleşik içtihadında belirtildiği üzere, özgür basına yönelik olası saldırıları önleyerek basının görevini güven içinde sürdürebilmesini sağlamaktır.

Her durumda, gerekçesi ne olursa olsun, yıllarca akreditasyon uygulamasından şikayetçi olanların, bugün aynısını bir kısım medya organlarına tatbik etmesinin kabul edilebilir olmadığı açıktır.
Basın Konseyi olarak, basında ayrımcılığa karşı olduğumuzu bir kez daha tekrarlarken, çağdaş Türkiye söylemine yakışmayan antidemokratik uygulamalara son verilmesini talep ediyoruz."