MANAVGAT'TA BAYRAMLAŞMA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, partisinin Manavgat ilçe başkanlığında düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin milli gelire göre en çok yardım yapan ülke olduğunu belirterek, çeşitli yerlerde yaşanan sorunların çözümünde katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Suriye'de geçen yıllarda yaşanan iç savaşı çözmek için Rusya ve İran'la birlikte hareket ederek ateşkes için önemli adımlar attıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Yanı başımızda Suriye'deki ıstırapları hep konuştuk. Geçen sene bu vakitler Halep'i konuşuyorduk, Halep'teki ıstırabı konuşuyorduk. Çok şükür yine Türkiye'nin inisiyatifiyle Rusya'yla da birlikte hareket ederek, sonra İran'ı da işin içine katarak Suriye'de ateşkes konusunda önemli adımlar attık. Bugün artık her gün okullar, hastaneler, çocuklar, kadınlar bombalanmıyor. Temennimiz tamamen ateşkesi durdurmak ve siyasi çözüme gitmek" dedi.
'ORADAKİ KRİZ BİZİ ÜZER'
Körfez bölgesindeki istikrarın, Türkiye'nin istikrarı ve güvenliği olduğunu anlatan Balan Çavuşoğlu, "Oradaki barış bizi mutlu eder, oradaki kriz bizi üzer. Tıpkı Katar ve 4 ülke arasındaki kriz gibi. Biz bu krizin çıkmasından büyük üzüntü duyduk. Ah vah yapmak elbette üzüntüyü ifade eder de bu sorunu çözmek için gayret sarf etmemiz lazım" diye konuştu.
'YANLIŞA YANLIŞ DEMEK TARAF TUTMAK DEĞİLDİR'
Çavuşoğlu, "Her şeyden önce Katar'a, Katar halkı ve bölge halkına yönelik kararları doğru bulmadık. İlaç, gıda gibi temel ihtiyaçlar, insanın günlük hayatında ihtiyaç duyduğu ambargolar, kısıtlamalar doğru değil. Hele hele Ramazan ayında halkı cezalandırıcı adımları doğru bulmuyoruz. Bunları da açık söyledik ama doğruyu söylemek ya da yanlışa yanlış demek taraf tutmak değildir. Başka ülke bu kararları alsaydı ya da Suudi Arabistan'a bu kararlar alınsaydı tepkimiz aynı olurdu. Çünkü o ülkelerin hepsi bizim kardeşimiz" dedi.
'KATAR'DAN TALEPLERDEN BİRİ BU ÜSSÜN KAPATILMASI'
Yaşanan sorunun diyalog ve barış yoluyla çözülmesi gerektiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu amaçla başta Suudi Arabistan Kralı Salman olmak üzere bölge liderleriyle defalarca görüştüğünü belirten Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fakat ortaya konulan şartlarda da bazı yaklaşımları da talepleri de doğru bulmuyoruz. Bir ülkeden talepte bulunurken her şeyden önce uluslararası hukuka uygun olması lazım. Bir ülkenin egemenlik haklarını ihlal eden talepleri doğru bulmuyoruz. Buradaki krizin Katar'daki Türk üssüyle hiçbir ilgisi ve alakası yok. Bu üssü kurmaya 2014 yılında karar verdik. Sözleşmeyi imzaladık ve bu sözleşme mecliste onaylandı. Uygulama anlaşması da mayıs ayında Dış İlişkiler Komisyonumuz tarafından onaylandı. Bu, krizin olduğu bir zaman denk geldi ama meclisimiz tatile gitmeden önce birçok uluslararası anlaşmayla birlikte bu anlaşmayı da onaylayacaktı. Şimdi Katar'dan taleplerden bii bu üssün kapatılması. Egemen iki ülke arasındaki bir mesele diğer ülkeleri ilgilendirmez. Dün akşam görüştüğüm Dışişleri Bakanı kardeşim Adil'e de bunu açıkça söyledim. Kendisi bazı izahatlarda bulunmaya çalıştı ama bu doğru değildir. Umarım bu tür yanlışlardan dönülür, makul bir şekilde Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri otururlar ve kardeşlik hukuku içerisinde birbirine saygılı bir şekilde bu sorun çözülür."
Bakan Çavuşoğlu bayramlaşmanın ardından ilçeden ayrıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun koruma ekibinde bulunan polislerin göğsünde Türk bayrağının altında Göktürkçe 'Türk' yazısı dikkati çekti.
Mithat ABAKAN/MANAVGAT (Antalya), ()

FOTOĞRAFLI