ZONGULDAK’ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi’nde faaliyet gösteren 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali’nin (ÇATES) özelleştirilecek olması yürüyüşle protesto edildi.
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İş) Zonguldak Şubesi ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) işbirliğinde düzenlenen yürüyüşe, Zonguldak Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir, Çatalağzı Belediye Başkanı CHP’li Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı CHP’li Sebahattin Adıyaman, bazı parti temsilcileri, maden işçileri ve vatandaşlar katıldı. Çatalağzı Belediyesi önünde toplanan yaklaşık bin kişi ellerinde, ‘Özelleştirme köle ticaretidir’, ‘ÇATES’in satılmasına izin vermeyelim’, ‘ÇATES’i satmak Zonguldak’a ihanettir’, ‘Biz ülkemizi aydınlattık sattırmayacağız’ ve ‘ÇATES’in satılması çalışanların işsiz kalması demektir’ yazılı dövizler taşıdı.
Davul zurna eşliğinde bir süre halay çeken kalabalık, daha sonra ÇATES’in bulunduğu Işıkveren mevkiine yürümeye başladı. Yatağan işçilerinin de destek verdiği yürüyüş sırasında kalabalık, ‘Her yer Yatağan her yer direniş’, ‘Asla teslim olmayacağız’ ve ‘Şalter inecek hükümet gidecek’ şeklinde slogan attı. Yaklaşık 4 kilometrelik yürüyüş, ÇATES’in önünde sona erdi.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, ÇATES ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) bir bütün olduğunu ve satılamayacağını söyledi. Alabaş, “ÇATES’i başkaları alsın, yandaşlar kazansın isteniyor. Onlar daha çok kazansın diye dışarıdan kömür getirecekler. Maden işçisi işsiz kalacak. Kömürümüz yeraltında kalacak, TTK zarara sürüklenecek, kapanma noktasına gelecek. Biz bu acı gerçekleri biliyoruz ve buna izin vermeyeceğiz” dedi.
TES İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin ise Çatalağzı, TTK ve havza madenciliğinin bir bütün olduğunu belirterek, “Çatalağzı, Türkiye’nin taşkömürü ile çalışan tek elektrikli santralidir. Çatalağzı, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun bir parçasıdır ve öyle kalmalıdır. ÇATES’in özelleştirilmesi ve ithal kömür kullanımı halinde bölgede madencilik faaliyeti yapan her kurum zora girecektir” diye konuştu. Konuşmaların ardından, kalabalık bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

DS-CT(EE/AAA) (FOTOĞRAFLI)