Yaprak KOÇER/ÇARŞAMBA(Samsun), () - SAMSUN'da bulunan Çarşamba Ev Hanımları Derneği Başkanı Saniye Şen tarafından tasarlanan Çarşamba İlçesi'ne özgü 8 köşe kasket minyatürü tasarımına tescil belgesi alındı. Dernekte bulunan atölyede 8 köşe kasketi orijinal ve minyatür boyutta diken kadınlar, üretimden kazanç elde etmek istiyor.
Samsun'da 600 üyesi olan Çarşamba Ev Hanımları Derneği Başkanı Saniye Şen, Çarşamba İlçesi'ne özgü 8 köşe kasketi 2013'te orijinal şekline uygun minyatür olarak tasarladı. Ardından  2015'te Türk Patent Enstitüsü'ne başvurup tasarım tescil belgesi aldı. Ardından geçen yıl 14 dernek üyesi ev hanımı İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde açılan kursa katılarak minyatür 8 köşe kasket yapımını öğrendi. Dernek binasında bulunan atölyede orijinal boyutta ve minyatür 8 köşe kasket üreten ev hanımları kendilerini destek verilmesi ve bunu bir iş olarak yapmak istediklerini söyledi.
Çarşamba Ev Hanımları Derneği Başkanı Saniye Şen, "8 köşe kasket ilçemizin kültürü için çok önemli. Çarşamba'da geçmişte erkekler 8 köşe kasket, beyaz gömlek, yelek, özel pantolonu, özel ayakkabısını giyerdi. Hatta geçmişte köy ağalarının kafasında 8 köşe kasket olmak zorundaydı. Hala bu kasket kullanılıyor. Biz bunu minyatür olarak tasarladık. Bunu ilçemizde üretmek istiyoruz. Minyatür kasketlerimiz masa üzerlerinde dekoratif olarak kullanılabilir, araç süsü olabilir, anahtarlık olabilir, nikah şekeri olarak kullanılabilir. Biz evde durmak istemiyoruz. Üretelim istiyoruz. Yeter ki bizim elimizden tutun" dedi. Şen, 8 santimetre çaplı minyatür 8 köşe kasketi 20 TL, 29 santimetre çap ve üzerindeki orijinal boyuttaki 8 köşe kasketi ise 50 TL'den sattıklarını söyledi.
8 KÖŞE KASKET AVUÇ İÇİNE SIĞDI
Dernek üyesi Reyhan Keçeci, 8 köşe kasketin minyatürünün avuç içine sığacak büyüklükte olduğunu belirterek, "Minyatür boyutta üretmek çok zahmetli ve daha zor. Bu dernek bizim evimiz gibi. Burada güzel vakit geçiriyoruz ama işimiz olsa daha güzel olacak. 8 köşe kasket bizim için çok önemli. Bunun dikimini öğrendik üretiyoruz ancak daha çok üretmek istiyoruz" diye konuştu.  
'GELİR KAYANĞINA ÇEVİRMEK İSTİYORUZ'
Dernek üyesi Şener Demircan ise, "14 ev hanımı kursa katıldık ve 8 köşe kasketi dikmeyi öğrendik. Biz bunu ilerletmek istiyoruz. Bunu bir gelir kaynağına çevirmek istiyoruz. Kazanç elde etmek istiyoruz. Hem ailemize hem topluma faydalı olmak istiyoruz. Hatta bu kasketi yurt dışına da tanıtmak istiyoruz. Bu kültürümüzün bir parçası" dedi.

FOTOĞRAFLI