Ali Ekber ŞEN/ERSİN, () - MERSİN'in merkez Mezitli Belediye Başkanı CHP'li Neşet Tarhan, nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınan Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı sahilin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yapılaşmaya açılmak istendiğini öne sürerek, ilçe sakinlerini duyarlı olmaya çağırdı.
Yazılı bir açıklama yapan Neşet Tarhan, 2011 yılında 'Tabiat Parkı' olarak ilan edilen, Mezitli ilçe sınırları içerisindeki Davultepe 100'üncü Yıl mevkiinde 226 dönümlük alanın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ilgili müdürlüğünce belediyeye gönderilen 24 Temmuz tarihli yazıyla söz konusu tabiat parkının 'A tipi Mesire Yeri' olarak düzeltilmesinin istendiğini belirtti. Yazıya olumsuz yanıt verdiklerini ifade eden Tarhan, şunları söyledi:
"A Tipi Mesire Yerlerine bazı yapı ve tesisler, sergi ve satış yerleri yapılabilmektedir. Dünya Koruma Birliği (IUCN) ise 100'cü Yıl mevkiini Deniz Kaplumbağaları'nın nesli tehlikede statüsünde değerlendirmiştir. 21 önemli deniz kaplumbağaları yuvalama yerlerinden biri olan Davultepe kumsalındaki yuvalama alanlarını tehdit edecek mesire yeri istemine karşı yazılı olarak olumsuz yanıt verdik. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bu istemi uluslararası sözleşmelere ve ilgili genelge hükümlerine de aykırıdır. Yeni istem Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın eski yıllardaki 'Tabiat Parkı' olarak düzenlemesine de aykırıdır. Bu nedenle siyasi partilerimizin, tüm halkımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bir bakıma yağmaya ve haksız kazanca yol açacak istemine karşı duruş göstermelerini bekliyoruz."

FOTOĞRAFLI