Levent YENİGÜN/KEMER (Antalya), () - ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Çıralı sahilleri, kampçılar ve günübirlik tatilciler nedeniyle tehdit altında. İnsanlar nedeniyle neredeyse yuvalama alanı bulamayan caretta carettalar için gönüllüler seferber oldu.
Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta caretta kaplumbağaları, her yıl haziran- ağustos döneminde yuvalamak için Ulupınar Mahallesi'ndeki Çıralı sahiline geliyor. Turistik özelliği dolayısıyla kampçılar, günübirlik tatilciler ve tekneleriyle denize açılmak isteyenler tarafından da bölge yoğun kullanılıyor. Bazıları ise teknelerini suya indirebilmek için araçlarıyla yuvaların üzerinden geçiyor.
Sahilde insan sirkülasyonunun fazla olması, yakılan kamp ateşleri, gürültü ve dikkatsizlik nedeniyle yuvalar bozulma tehdidiyle karşı karşıya kalırken, anne kaplumbağalar da ürktüğü için karaya çıkamıyor.
GÖNÜLLÜLER YUVALARI KORUYOR
Gönüllüler ise 60'a yakın yuvayı korumak için mücadele ediyor. Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi ile koordineli olarak 15'er gün süreyle bölgeye gelen yerli ve yabancı gönüllüler, caretta carettaların rahat yumurtlayabilmesi için çalışıyor. Özellikle yuvaların yakınlarına çadır kuran gönüllüler, yuvaların bozulmasını engellemek için uğraşıyor.
'EN ÖNEMLİ MİRASIMIZ DOĞAMIZ'
Ulupınar Mahalle Muhtarı, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi kurucu üyesi olan Habib Altınkaya, "Bölgemizi ziyaret edenlerin daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bizim en önemli mirasımız doğamız ve nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarımız. Özellikle sahilde ateş yakılmaması, sahile ışık tutulmaması ve gürültü ile bu narin deniz kaplumbağalarının rahatsız edilmemesi gerekiyor. Anne kaplumbağaların yumurtlama sırasında rahatsız edilmemesi ve insanların çevrelerine duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI