ÇANAKKALE ve Balıkesir için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni planı, Çanakkale Çevre Platformu'nun tepkisini çekti. Yapılan basın açıklamasında, planda kent için kirli sanayi, termik santralleri ve vahşi madenciliğin öne çıkarıldığını ileri süren çevreciler, planı kabul etmediklerini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan, itirazlar için bir aylık askı süresi başlayan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'na tepkilerini dile getirmek isteyen Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, İskele Meydanı'nda bir araya geldi. Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hicri Nalbant, meydana gelerek platform üyelerine destek verdi.
Planın, ilin özellikleri hesaba katılmadan hazırlandığını, Çanakkalelilerin yeteri kadar bilgilendirilmediğini söyleyen Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Filiz Tekin, "Plan açıklamalarında her türlü hurdadan demir üreten demir çelik tesisleri ve çimento gibi dünyanın en kirli sanayilerinin Çanakkale için en önemli sektör olduğu belirtilmektedir. Yine ithal kömüre dayalı termik santrallerin, enerji üretim sektörü olarak öne çıkartıldığı, bölgenin tamamının madenler tarafından ruhsatlandırıldığı, altın, gümüş gibi nitelikli maden türevlerinin geliştirilmesi, bölge içerisinde işlenmesi önerilerek vahşi madenciliğin de Çanakkale'nin en önemli sektörlerinden olduğu belirtilmektedir. Dünyanın en kirli sanayilerinin termik santrallerin ve metalik madenciliğin sonucu bölgemizdeki hava kirlenecek, su kaynaklarımız zehirlenecek, tarım alanları ve ormanlar yok olacaktır. Yani üzerinde yaşadığımız çok ayrıcalıklı bu bölge, bu plan yüzünden yok oluşun eşiğine gelecektir" dedi.
"İLİMİZDE SANAYİ KURULMASIN DEMİYORUZ"
Kirli sanayilerin kenti olumsuz yönde etkileyeceğini ve bölgenin risk altında olduğunu söyleyen Tekin, "Boğaz geçişi projesi ve devamında Balıkesir'e kadar uzanan otoyol, bölgenin yaşam kaynağı olan 380 bin hektarlık alana sahip ormanlık bölge, Kazdağılarını ortadan ikiye bölmektedir. Ayrıca bu plan, Bozcaada'da yerleşim alanlarının bugünkünün dört katına çıkarılmasını görmezden gelen bir plandır. Gökçeada'da bölgeden geçecek, gemi atıklarını bertaraf edecek, adanın sicilini bozacak katı atık bertaraf tesisine zemin hazırlayan bir plandır. Bu müsvedde plan Çanakkale için kirli sanayiyi, termik santralleri, vahşi madenciliği öne çıkaran bir plan olsa bile Çanakkale çok önemli bir tarım, turizm, bilim, kültür ve doğa kentidir. İlimizde sanayi kurulmasın demiyoruz. Teknoloji ağırlıklı, çevreyi kirletmeyen sanayi ve tüm yatırımlar yapılmalıdır. Çanakkale Belediyesi'nin de ilin bütününü dikkate alarak plan konusundaki tavrını netleştirmesini bekliyoruz. Çanakkale'ye dayatılan bu plan müsveddesini asla kabul etmiyoruz. İlin yetkililerini sağduyuya çağırıyoruz. Tüm halkımızı bu plana karşı öncelikle yasal yollardan itiraz haklarını kullanmaya davet ediyoruz. Çanakkale Çevre Platformu ve duyarlı yurttaşlar olarak bu konunun takipçisi olacağız. Bölgemizi ve yöremizi emperyalist güçlere ve onun maşası siyasi iktidara talan ettirmeyeceğimizi haykırıyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI