ÇANAKKALE Savaşları'nın 100'ncü yıl kutlamaları öncesinde kent genelinde yaşanan coşkunun yanı sıra, yoğun güvenlik önlemleri de alındı. Hemen tüm yollarda polisin önlem aldığı Çanakkale'de, ülke liderlerinin geçiş yolları, Şehitler Abidesi'ne geçecekleri 'Savarona' yatının demirli olduğu iskele bölgesinde kuş uçurtulmadı. Bu arada dün akşam kente gelen İngiltere Prensi Charles ile oğlu Harry, savaş gemisi 'Bulwark'ta kaldı. Ayrıca binlerce Anzak torunu da Boğaz'da demirleyen Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen 6 Cruise gemisinde geceledi.

ÇANAKKALE'DEN CANLI YAYIN

Çanakkale Zaferi kutlamaları öncesinde kente ilk olarak dün akşam saatlerinde İngiltere Prensi Charles, geldi. Prens Charles, ardından iki gün önce gelen oğlu Harry'le birlikte geceyi İngiliz donanmasına ait 'Bulwark' savaş gemisinde geçirdi. Bu gemiye kraliyet flaması asıldı. Savaş gemisine bir yatın da bağlı olması dikkat geçti. Zırhlıların ambarlarında kraliyet ailesine ait eşya ve araçların bulunmasından dolayı güverteye çıkartıldığı gözlendi. Savaş gemisinin çevresinde ise, belli aralıklarla deniz polisi, sahil güvenlik ekipleri ve yine İngiliz güvenlik görevlileri önlem aldı.
'Bulwark' gemisine bağlı yat bu sabah saat 10.00 sıralarında ayrılıp boğaza açıldı. Ancak mürettebatı görünen yat içerisinde, kraliyet ailesi mensuplarının bulunup bulunmadığı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

BOĞAZ VE HAVA SAHASI KAPATILDI

Bu arada, Çanakkale Boğazı gemi geçişlerine kapatıldı. İngiltere Prensi Charles'in kaldığı 'Bulwark'nın yanı sıra hem İngiltere, hem de Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait çok sayıda gemi boğazda bulundu. Ancak Çanakkale Boğazı'nın her iki girişinde Türk savaş gemileri önlem aldı.
Güvenlik önlemleri kapsamında hava sahası da törenlere katılacak olan devlet başkanlarını ve temsilcileri taşıyan uçaklara haricindeki tüm uçuşlara kapatıldı. Savaş uçakları da belli aralıklarla havadan denetim uçuşu gerçekleştirdi.
Sağlık Bakanlığı'na ait bir sürat teknesi denizde, bir helikopter de tören alanı yakınlarında önlem amacıyla bulunduruldu.

KENTTE KUŞ UÇURTULMADI

Kent genelinde karadan, havadan ve denizden alınan sıkı güvenlik önlemleriyle kuş uçurtulmadı. Tüm yollarda polis önlem aldı, protokolün geçeceği güzergah ve iskeleler sürekli denetlendi.
Bunun yanı sıra havalimanından, limana kadar uzanan Demircioğlu Caddesi ile tamamen trafiğe kapatıldı. İskeleden sadece görevlilere ait araçların, görevliler ile basın mensuplarının feribotla geçmesine izin verildi.
İki yaka arasında yolcu geçişleri Kepez Lima'ndan, araç geçişleri ise Lapseki üzerinden yapılabildi.

CUMHURBAŞKANI LİDERLERİ KARŞILADI

Çanakkale Zaferi törenlerinde ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 11.00 sıralarında kente geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Enerji Bakanı Taner yıldız, Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan ile milletvekilleri karşıladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, törenlere katılacak olan bazı devlet başkanlarını karşıladıktan sonra limandan 57'nci Alay Feribotu'yla Eceabat'a geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı liderlerle, Şehitler Abidesi yakınlarındaki Seddülbahir Köyü'ndeki Yahya Çavuş Şehitler Camii cuma namazına gitti.

BASIN MENSUPLARI OTOBÜSLERLE ABİDE'YE GÖTÜRÜLDÜ

Çanakkale Zaferi'nin 100'ncü yıl kutlamaları nedeniyle 35 ülkeden 1400 gazeteci akreditasyon yaptırdı. Tören alanlarına göre akreditasyon yaptırabilen gazeteciler için, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Eceabat Limanı'nda merkez kurdu.
Basın mensupları bu merkezden aldıkları kartlarla tören alanına otobüslerle taşındı.

ANZAKLARIN TORUNLARI DA AÇIKTA BEKLEDİ

Anzak Koyu'nda yarın yapılacak olan Şafak ayini için Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen Anzak torunları ise Çanakkale Boğazı açıklarında demirleyen 6 cruise gemisinde törenleri bekledi. Kentteki otellerin dolu olması nedeniyle, törene katılacak konuklar için gemide konaklama önlemi alındığı belirtildi.
Bunun yanı sıra yarını yapılacak olan 57'nci Alay yürüyüşüne katılmak için Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gençler 300 otobüsle Çanakkale'ye gelecek.

HALKEVLERİNE BASKIN VE GÖZALTI

Liderlerin geçiş yolu olan Demircioğlu Caddesi üzerindeki Halk Evleri bürosuna asalı olan üzerinde, 'Faşiştin, gericinin, diktatörün üstüne yürü bir mayısta halk evleriyle alanlara' yazalı pankart gece polis tarafından indirildi. Aramalar sonrasında da 3 kişi gözaltına alındı. Güzergah üzerindeki binalara keskin nişancılar yerleştirildi.
Bu arada 57. Alay Yürüyüşü'ne katılmak için gelen kendilerine 'Anadolu Kaplanları' adını veren 200 motosikletlinin geçişine için verilmeyerek, güvenlik nedeniyle Eceabat'ta durduruldu.
Bugün kent merkezi ile Eceabat, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde okullar tatil edildi. Çanakkale'den Eceabat'a yapılan feribot seferleri iptal edildi.

Taylan YILDIRIM- Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () -