Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Havalimanı'na kurulan ve uçuş güvenliği açısından önemli katkılar sağlaması beklenen Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'nun (H-OMGİ) faaliyete alındığı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, tüm ülkeyi kapsayan meteorolojik gözlem ağının genişletilmesi ve farklı sektörlere sunulan meteorolojik ürün ve hizmetlerin kalitesinin artırılması amacıyla yürütülen program çerçevesinde Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'nu (H-OMGİ) Çanakkale Havalimanı'na kurulup, işletmeye aldığı belirtildi.
İstasyonun uçuş güvenliği açısından son derece önemli katkılar sağlayacağı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Havaalanlarında zorunlu olarak bulundurulması gereken Meteoroloji Ofisleri, uçakların iniş-kalkış ve uçuş güzergahları için gözlemler yapmakta ve tahmin ürünleri hazırlayarak ilgililere sunmaktadır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ülkemizdeki tüm havaalanlarında, uçuculukta vazgeçilmez olan meteorolojik hizmeti kesintisiz verebilmek için meteoroloji ofisleri bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl başlatılan imalat ve kurulum çalışmalarının 2015 yılı başında tamamlanması ve H-OMGİ sisteminin kurulmasıyla, havacılık sektörüne daha yüksek kalitede meteorolojik hizmet verilerek, uçuş planlamalarının etkin bir şekilde yapılması ve uçuş güvenliğinin artırılması konusunda önemli bir katkı sağlanacaktır. Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları ile ihtiyaç duyulan birçok parametre ölçülmekte. H-OMGİ ile anlık olarak hava sıcaklığı, atmosfer basıncı, rüzgar yönü ve hızı, görüş mesafesi ve pist görüş uzaklığı, bulut taban yüksekliği gibi meteorolojik parametreler elektronik algılayıcılar (sensörler) vasıtasıyla ölçülmekte, ölçülen değerler Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO)'nın belirlediği formata uygun olarak raporlanıp kodlanmakta ve kullanıcılara eş zamanlı olarak sunulmaktadır. Ayrıca bu sistem ile gözlemlere standart getirilmekte, ölçümde süreklilik sağlanmakta, doğruluk ve güvenirlilik artırılmakta, meteorolojik veriler elektronik ortamda arşivlenmekte ve anlık olarak görüntülenmekte, veri arşivine yerel ve uzaktan erişim imkanı sağlanmaktadır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde gözlem ağını genişleterek başta ulaştırma olmak üzere tüm sektörlere verdiği hizmetlerin kalitesini artırmak için sürekli, doğru, güvenilir ve zamanında gözlem verisi elde etmek gayesiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda Çanakkale Havalimanında yürütülen uçuculuk faaliyetlerinin daha güvenli ve daha ekonomik olarak gerçekleştirilmesi için Meteoroloji Ofisi 7 gün 24 saat nöbetçi personel sistemiyle kesintisiz destek hizmeti vermektedir."