ÇANAKKALE Valiliği, 12-18 Mart tarihleri arasında 'Zafer Haftası' olarak kutlanacak olan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü programını açıkladı.
Kahraman Mehmetçiğin 100 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı 'Çanakkale Geçilmez Destanı'nın 100 yıllık haklı gururu, Türkiye'nin dört bir yanından vatandaşların katılımıyla Çanakkale'de bir kez daha yaşanacak. Çanakkale Valiliği, tüm Türk milletinin ortak olacağı Zafer coşkusu için kapsamlı bir program hazırladı. 12-18 Mart tarihleri 'Zafer Haftası' olarak kutlanacak. 100 yıllık zaferin coşkusu 18 Mart'ta, 18 Mart Stadyumu ve Şehitler Abidesi'nde yaşanacak.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü olması nedeniyle etkinlikleri geçen 3 Kasım'da Gelibolu Yarımadası'ndaki Seddülbahir Köyü'nde İlk Şehitler Anıtı'nda düzenlenen törenle başlatan Çanakkale Valiliği, Mart ayı için de zengin bir program hazırladı. Buna göre 5 Mart'ta Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları'na katılmış Gemi Maketleri sergisi Çanakkale Evi'nde açılacak. 8 Mart'ta Nusret Mayın Gemisi Çanakkale Boğazı'nda temsili mayın döküş seyri gerçekleştirecek. 9 Mart Pazartesi günü Çanakkale Mahşeri Tiyatrosu İçdaş Kongre Merkezi'nde bir gösteri sahneleyecek.
ZAFER HAFTASI AÇILIŞ TÖRENİ
12 Mart'ta Perşembe günü ise saat 10.00'da Çimenlik Kalesi'nde Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü açılış töreni gerçekleştirilecek. Vali Ahmet Çınar, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak. Mehteran gösterisinin ardından, Çimenlik Kalesi'nden Valilik önüne kadar Halk Yürüyüşü ve Koşusu yapılacak. Akşam ise İçdaş Kongre Merkezi'nde konser, belgesel film gösterimi, şiir dinletisi, fotoğraf sergisi olacak. Hafta boyu çok sayıda etkinlikle Zafer kutlamaları devam edecek.
ANA TÖREN 18 MART GÜNÜ
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıldönümü kutlamaları ana töreni 18 Mart günü gerçekleşecek. Cumhuriyet Meydanı'ndaki çelenk koyma töreninin ardından saat 09.30'da ilk tören 18 Mart Stadyumu'nda başlayacak. Üzerinde "Çanakkale Geçilmez" yazılı altın madalya Türk bayrağına takılarak göndere toka edilecek. Protokol konuşmalarını, sanatçı Serdar Tuncer'in okuyacağı şiir takip edecek. Kutlamalar, Devlet Halk Dansları Gösterisi, Genel Kurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü gösterisinin ardından geçit töreniyle sona erecek.
İKİNCİ TÖREN ABİDE'DE
Günün ikinci töreni Gelibolu Yarımadası'nda Şehitler Abidesi'nde saat 14.00'de başlayacak. Atatürk Anıtına çelenkler konulduktan saygı atışı ve duruşu yapılacak İstiklal Marşı okunup, Şehitlik Defteri imzalanacak. Protokol üyeleri, kalabalığa seslenecek. Çanakkale Boğazı'nda askeri gemiler geçiş yapacak, Türk yıldızları gösterisi sunucak. Şehitlik ziyaret edilip, dua okunacak.
KUTLAMALAR AKŞAM DA DEVAM EDECEK
Çanakkale Savaşları'nı konu olan 'Son Mektup' isimli filmin galası yönetmen Özhan Eren'in de katılımıyla saat 16.30'da İçdaş Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Saat 18.00'da Seramik Müzesi'nde 1915 Çanakkale Sergisi açılacak. Saat 19.30'da Şehitler Camisi'nde Çanakkale şehitleri için mevlit okutulacak. 19.00-20.30 arasında su perdesi gösterisi, 19.15'de Fener Alayı, 20.15'de havai fişek gösterisi, 20.45'de ışık gösterisi gerçekleşecek. Günün finalinde ise 21.30'da Cumhuriyet Meydanı'nda Candan Erçetin konser verecek.

FOTOĞRAFLI