TÜRK Edebiyatı'nın usta şairi Can Yücel, 17'nci ölüm yıldönümünde Muğla'nın Datça İlçesi'ndeki mezarı başında anıldı.
Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA) tarafından 'Can Baba'ya Bin Selam' adıyla 12-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen anma etkinlikleri kapsamında, ülkenin dört bir yanından gelen onlarca şair, yazar ve sanatçı Can Yücel'in mezarı başında buluştu. Mezarlıktaki anma töreni, Datça Belediye Başkanı CHP'li Gürsel Uçar ve UKKSA Başkanı Nevzat Metin tarafından Can Yücel'in kabrine çiçek bırakılmasıyla başladı. Tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer, burada yaptığı konuşmada Can Yücel'in Türkiye'nin çok önemli bir evladı olduğunu söyledi. Tuncer, "Can Yücel, Türkiye'nin vicdanı, ruhu olan bir şairdi. Burada toplanan sizler onun bir anlamda ispatısınız. Birçok ölüm, anma törenleri yapılıyor. Ancak ülkemizin yetiştirdiği sizler gibi seçkin, anlamlı, vicdanlı, ülkesini ve yaşamı seven insanların birlikte olduğu topluluklara günümüzde çok az rastlanıyor" dedi.
"BİZE İLHAM KAYNAĞI OLDU"
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ise şairden övgüyle söz ederek, "Can baba, sol kimliği taşıyan bizlerde farklı düşünceler oluşturdu. Aklımızda siyaset yoktu, siyaseti soktu. Belediyecilik yoktu, belediyeciliği soktu. Ölümünden önce bizlere çok şey öğretti. O bizim ilham kaynağımız oldu. 73 yaşında hasta halinde, 18 Nisan 1999'da İzmir'den milletvekili adayı olmuştu. Türkiye'nin yönetiminde mutlaka olmalıyız düşüncesiyle, bu mücadelenin içine girdi. Bizler de ondan almış olduğumuz ilhamla bugün burada belediye Başkanlığı'na kadar gelebildik diye düşünüyorum" diye konuştu.
MEZARINA YİNE ŞARAP DÖKTÜLER
Anma töreni öncesi usta şairin mezarı başında yine şarap dökme olayı yaşandı. Öğle saatlerinde mezarlığa gelen üç kişi, beraberinde getirdikleri şarabın bir bölümünü, şairin anıt mezarına döktü. Daha sonra, Can Yücel'in ruhuna kadeh kaldıran üçlü şarap içerken, kendi görüntülerini cep telefonuyla kaydetmeyi ihmal etmedi.

FOTOĞRAFLI