BURSA’da Doğu ve Güneydoğu illerinden gelenlerin kurduğu 24 hemşeri derneği bir platform çatısı altında toplanarak ortak açıklama yaptı. Açıklamada, terörün bitmesi ve çözüm sürecinin yeniden hayata geçirilmesi istendi.
Merkez Osmangazi İlçesi’ndeki Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda Adıyamanlılar, Ağrılılar, Ardahanlılar, Batmanlılar, Bingöllüler, Bitlis ve İlçeleri, Dersimliler, Diyarbakırlılar, Erzincanlılar, Gaziantepliler, Iğdırlılar, Karharamanmaraşlılar, Kars Serhat, Malatya Darende, Malatyalılar, Mardinliler, Muş-Muş İlder, Muş- Muşder, Siirtliler, Şanlıurfalılar, Van Burvander dernekleri ile Erzurumlular, Kars-Ardahan- Iğdır Dernekleri federasyonları ile Muş Eğitim Vakfı adına açıklama yapıldı. Platform adına basın açıklamasını Van Burvander Derneği Başkanı Yrd. Doç.Dr.Fikri Pala okudu. Açıklamada, şehitlere rahmet, ailelerine baş sağılığı, yaralanan güvenlik görevlileri ve vatandaşlara geçmiş olsun dileklerinde bulunuldu.
Bursa’da yaşayan Doğu ve Güneydoğulu sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar olarak terörün dili, dini, ırkı, rengi olmadığını vurguladıkları ifade edilen açıklamada, terörün ir insanlık suçu olduğu kaydedildi. Açıklamada, şöyle dedi:
"Ortak geçmiş ve kültüre sahibiz kardeşlerimizi kardeşlik duyguları içerisinde hareket etmeye davet ediyoruz. Terör olayları dolayısıyla birçok şehirde yapılan protesto yürüyüşlerinde masum insanların linç edildiği işyerlerinin, evlerinin yakıldığı ve yağmalandığı görülmektedir. Demokratik protesto hakkının dışına taşan bu tür eylemlerin terörden daha ağır faturalarının olacağını unutmamak gerekir."
Gerek siyasi söylemler, gerekse basında oluşturulan algı ile Doğu ve Güneydoğlu vatandaşların terörist gibi gösterilmesinin de kınandığı açıklamada, "Türkiye doğusu batısı ile hepimizindir. Hepimiz kardeşiz" denildi.
Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, vakı, derneklerin ve toplumun her kesimini bu tür oyunlara karşı sağduyulu olmaya, kışkırtıcı ve karıştırıcı bir dil kullanmamaya ve itidale çağıran açıklamada şöyle denildi:
"Bu kapsamda terörün bitmesi ve çözüm sürecinin iktidar, muhalefet tüm kesimler tarafından hiç vakit kaybedilmeden yeniden hayata geçirilmesini ve sonuca ulaştırılmasını istiyoruz. Devletimizin tüm şefkatini kullanarak toplumun her kesiminde itidalin sağlanmasını talep ediyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini temsil eden STK’lar olarak bizler de bu kanın durması için elimizden geleni yapmaya hazırız."

FOTOĞRAFLI