Hüseyin TÜCCAR/BURSA, () - BURSA’da Başbakanlık Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) koordinasyonda 18 ilden 762 personel ile 117 aracın katılımıyla kentsel arama kurtarma tatbikatı yapıldı. Gerçeğini aratmayan tatbikatı askeri helikopter ile havadan denetleyen Vali Münir Karaloğlu daha sonra tatbikat alanına gelerek “Van depremini ruhen yeniden yaşamış oldum" dedi.
Bursa Afet Koordinasyon Merkezi'nde Türkiye’de ilk kez hazırlanan deprem toplanma alanında bir çok ildeki AFAD ve UMKE ekibi bir araya geldi. Tatbikata Bursa dışında, Ankara, Adana, Afyonkarahisar, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Kocaeli, Samsun, Sakarya, Van Afet ve Acil Durum Müdürlükleri arama kurtarma birlikleri, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Denizli, Manisa, Muğla ve Yalova arama kurtarma ekipleri, Balıkesir, Çanakkale, Yalova UMKE ekipleri, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları katıldı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) koordinasyonunda 18 ilden 762 personel deprem olduğu ve göçükler yaşandığı ihbarı üzerine Merkez Osmangazi İlçesi Ovaakça Mahallesi’nde bir tekstil fabrikasında arama kurtarma tatbikatı için harekete geçti. Senaryoya göre ilk olarak fabrikanın 12 ayrı noktasındaki göçüklerin bulunduğu alanlarda keşif yapan ekipler, arama kurtarma köpeklerinin de yardımıyla enkaz altında bulunan ölü ve yaralıların yerlerini tespit etti. Daha sonra beton zeminleri iş makineleri ve matkaplarla delen ekipler, enkaz altında bulunan yaralı ve ölülere ulaştı. Yaralılar sağlık ekipleri tarafından yapılan müdahalelerin ardından bulundukları yerlerden çıkarılarak, sahra hastanesine götürüldü.
"VAN DEPREMİNİ TEKRAR YAŞADIM"
Tatbikatı askeri helikopter ile havadan denetledikten sonra tatbikat alanına gelen Bursa Münir Karaloğlu "Türkiye deprem kuşağında bulunan bir ülke, istesek de istemesek de deprem bizim gerçeğimiz, onun için ekiplerimizi devamlı dinamik tutmak ve bölgelerini daha iyi tanıyıp birlikte çalışmaları için bu tatbikatı çok önemsiyorum, bölgeyi gezerken daha önceki valilik yaptığım Van’daki depremi tekrar ruhen yaşamış oldum, Allah bize büyük depremler göstermesin" dedi.
KABUL ETMESEK DE TÜRKİYE BİR AFET BÖLGESİ
AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer, ilk tatbikatı Erzurum'da çığda arama kurtarma üzerine yaptıklarını, ikincisini ise Samsun'da selde gerçekleştirdiklerini söyledi. Bugün ise ağırlıklı olarak depremde kentsel arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdiklerini belirten Fatih Özer, şunları söyledi:
"Bu tatbikatların amacı bütün birliklerimizi, kamu kurum ve kuruluşlarının arama kurtarma ekiplerini, UMKE'yi, jandarma özel arama kurtarma ekiplerini, STK'larımızı bir arada çalışma alanında kaynaştırmak, yarın afetlerde birlikte çalışacakları zaman çok daha yüksek performans sergileyecek noktaya getirmektir. Maalesef Türkiye kabullensek de kabullenmesek de çok büyük bir afet bölgesi. Her şeyimizle biz afete hazır olmak istiyoruz ki bundan sonra daha az canlar yansın, daha hasarsız depremlerden geçelim, daha az ölüm ve yaralanmalar olsun. Dünya standartlarının üzerinde tatbikat gerçekleştirdik."
Tatbikatta enkazda arama kurtarma, trafik kazasına müdahale, kuyudan kurtarma, yüksek katlardan kurtarma, binalardan tahliye tatbikatı icrası ile sahra şartlarında arama kurtarma harekâtı komuta kontrolü, ilk yardım faaliyetleri, artçı sarsıntılar sonucu oluşan yıkımlarda kurtarma faaliyeti ve gece arama kurtarma yapıldı.