KIRCAALİ, () - BURSA’nın merkez Osmangazi Belediyesi’nin Bulgaristan’ın Kırcaali şehrinde gerçekleştirdiği geleneksel aşure etkinliği, farklı din ve dilden insanları bir araya getirdi. Osmangazi Belediye Başkanı Ak Partili Mustafa Dündar, Hıristiyan Cemaati Başkanı Papaz Petır Garena, Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ile birlikte kazanların başına geçip davetlilere aşure dağıttı.
Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali'de bu yıl 9’uncusu düzenlenen aşure dağıtım törenine, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Filibe Başkonsolosu Alper Aktaş, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali Milletvekili Şabanali Ahmet ve Haskovo Milletvekili Saliha Emin, Kırcaali Hıristiyanlar Cemaati Başkanı Papaz Petır Garena, Yerel Meclis Başkanı Raif Mustafa ile çok sayıda davetli katıldı.
Kırcaali ve çevre kasabalarda yaşayan vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği aşure dağıtım etkinliği öncesinde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kırcaali Belediyesi ile kardeşlik bağlarının çok güçlü olduğunu söyledi. Tarihten gelen akrabalık bağlarının da bunda etkisinin çok olduğunu ifade eden Dündar, “Kardeş belediyemiz olan Kırcaali ile sosyal, kültürel ve teknik konularda güçlü işbirliğimiz var. Kırcaali barış ve kardeşlik şehri. Bunu burayı dolduran kalabalıktan anlıyoruz. Bugün burada farklı dinden ve farklı dilden çok sayıda insan var. Aşurede olduğu gibi burada da bu zenginliği, güzelliği yaşıyoruz. Yaptığımız bu çalışma insanlık ve barış adına örnek alınsın istiyoruz. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Her yıl buraya geliyoruz, Papaz efendi ile birlikte aşure dağıtıyoruz. Kardeşlik duygularını pekiştiriyoruz. Buradaki dostluk ve kardeşlik, umarım tüm bölgeye, tüm dünyaya örnek olur” diye konuştu.
Aşure etkinliğine katılan Papaz Petır Garena da, etkinliğe katkısı olan herkese teşekkür etti. Kırcaali Merkez Kilise Papazı Peder Garena, “Nuh Aleyhisselam, nasıl gemide kalan yiyecekleri bir araya toplayıp, bu gün burada dağıttığımız aşure yiyeceğini yaptıysa, bizlerin de her bir millette var olan iyilik ve sevgi üzerine birleşip, dostluk ve kardeşlik üzerine bir hayat sürmek için mücadele etmemiz gerekir. Bunun için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis de yaptığı konuşmada, “Her yıl en az 5 bin kişiye aşure dağıttığımız bu etkinliğimiz, sadece Kırcaali ile sınırlı kalmayıp, Yenipazar, Mestanlı ve Cebel’e kadar uzandı. Aşure insanlığın, iyiliğin, yardımlaşmanın günüdür. Aşurenin bizim için tek bir anlamı vardır. O da kardeşlik, birlik, beraberlik. Bizim aşureden dini ve etnik mensubiyetini fark etmeksizin herkes yiyor. Katılımın artarak devam ettiği Aşure etkinliğimizin, daha nice seneler devam etmesini diliyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Başkan Mustafa Dündar, Kırcaali Merkez Kilise Papazı Peder Garena, Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Kırcaali Milletvekili Şabanali Ahmet ve Haskovo Milletvekili Saliha Emin ile birlikte davetlilere aşure dağıttı.

FOTOĞRAFLI