Mutlu YUCA/BOLU, () - BOLU Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi ile işbirliğinde serada kesme çiçek, karanfil yetiştiriciliğine başladı. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Bolu'nun kesme çiçek üretiminde önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. 
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki fidanlık sahasında, kesme çiçek karanfil yetiştirilen 600 metrekarelik polikarbon serada inceleme yaptı. Prof. Dr. Turan Karadeniz, 50 ülkede kesme çiçek üretimi yapıldığını, 8.3 milyar dolar olan çiçek ihracatında Türkiye’nin payının sadece 32 milyon dolar olduğunu belirtti. Buna karşın Türkiye’nin avantajlı bir konumda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, şunları söyledi:
"Rusya’ya, doğu ülkelerine yakınız. Şuan Türkmenistan, Özbeksitan ve Azerbaycan kesme çiçek ihracatında ciddi anlamda alıcı ülkeler. Biz daha yakınız, neden bizden ihraç etmiyorlar? Kolombiya 13 bin kilometre uzaktan Rusya’nın çiçeğini temin ediyor. 15 günde deniz yoluyla Amsterdam limanına geliyor ve bu esnada çiçekler soluyor ama Ruslar, 'Olsun, yeter ki çiçek gelsin’ diyorlar."
Türkiye'nin kesme çiçek üretimini 1940’lı yıllarda Yalova’da başlattığını, oradan Antalya, Ege'de yayıldığını söyleyen Prof.Dr. Karadeniz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Antalya’da yaz ısıları 50 dereceyi buluyor. Serada bu sıcaklık 60 dereceyi buluyor. Çiçekler her sene sökülüyor. Mayıs'ın 15’inde Antalya’da seralarda çiçekler söküldü, yeniden dikildi. Türkiye’de çiçek sektörü Antalya’dan yayıldığı için 70 günlük bir boşluğumuz var. 70 gün biz Türkiye’de karanfil yetiştiremiyoruz. Bolu, 70 günlük kesme çiçek açığını kapatacak potansiyele sahip. Çünkü iki metropol arasında bulunması da ayrı bir potansiyeli barındırıyor. Ayrıca hava sıcaklığının serin olması dolayısıyla organik karanfiller de yetiştirebiliyoruz. 16 kişi bir araya geldiğinde üretici birliği kurabiliyor. Burada da mezattı oluşturabilirlerse, ürettiği çiçekleri rahatlıkla yurtdışına gönderebilirler. Kaliteli her çiçeğin alıcısı var. Karanfil de bu değerli çiçeklerden birisi. Yeter ki kaliteli üretim yapılabilsin."
Prof. Dr. Karadeniz, 2010 yılında Karadeniz bölgesinde bir çalışma başlattıklarına da anlattı,  "Ordu’da 2010 yılında başlattığımız kesme çiçek yetiştiriciliğini yaygınlaştırdık. Oradaki üreticiler bugün Mersin'e, Kayseri’ye kadar çiçek satıyor. Yani Antalya’da çiçek yetişmediği dönemde Karadenizli yetiştiriciler Akdeniz’e çiçek satmaya başladı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI