Gülseli KENARLI - Özkan ARSLAN/İSTANBUL, () DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 89. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde deniz dibi temizliği yaptı. Etkinliğe Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Başkanı Akşit Özkural, İstanbul Liman Başkanı Muhammed Ertuğrul'un yanı sıra çok sayıda dernek üyesi katıldı.

8 DALGIÇ ARAMA YAPTI
Denize giren dalgıçlar arama çalışmaları öncesinde üzerinde “Deniz kirliliği durdurun, denizleri koruyun" ve “Yaşamak için deniz hepimizin, deniz kirliliğini durdurun" yazılı pankartlar açtı. 8 dalgıç daha sonra dalış yaparak çöp arama çalışmalarına başladı.

YUNUS SÜRPRİZİ
Dalgıçların arama yaptığı sırada, Boğaz'da iki yunus belirdi. Dalgıçlar su altında temizlik yaparken yunuslar da su üzerine çıkarak ilgiyi üzerlerine topladı.

CEP TELEFONU, JİLET, TIRNAK MAKASI
Arama çalışmalarını tamamlayan dalgıçlar içi çöp dolu filelerle denizden çıktı. Denizden çıkan çöplerin ayıklanmasına Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da katıldı. Hazinedar çöpleri tek tek ayıklarken aralarından çıkan deniz canlılarını da tekrar denize attı. Çöplerin arasından çıkan canlı bir denizatını ise çocuklara gösterdi. Denizden 2 cep telefonunun yanı sıra cam ve pet şişe, tırnak makası, çok sayıda jilet ve kablo çıkarıldı.

"DENİZLERİMİZ CİDDİ BİR KİRLİLİK YAŞIYOR"
Etkinliğin sonunda bir açıklama yapan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “Denizlerimiz gerçekten tüm bu akıntının olmasına rağmen, ciddi bir kirlilik yaşıyor. Her geçen gün azalan balık çeşitliliği ve popülasyonu var. Bu hiç şüphesiz hayatımızı, yaşamımızı tehdit ediyor. Hem buna dair bir vurgu, hem de ulusal denizciliğin önemine yani ekonomik kalkınmada limanların ve denizciliğin önemine bir mesaj vermeye çalıştık" dedi.
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Başkanı Akşit Özkural ise atık ev yağlarına dikkat çekti. Özkural, "Bütçeden aslan payının arıtma tesislerine ve su, deniz ve diğer sulak alanların korunmasına ayrılmasında büyük fayda vardır. Çünkü denizler elden gidiyor, ülke elden gidiyor, hayat elden gidiyor. Bunun artık kabul edilebilir başka yanı kalmadı. Komşumuz Yunanistan'a bakacak olursak, 20 yıl önce bu problemi çözdüler. En büyük kentlerinde bile, birkaç kilometre ötede denize girebiliyorlar. Biz İstanbul'un her köşesinde rahat rahat denize girebiliyor muyuz? Giremiyoruz. İzmir'de girebiliyor muyuz? Hayır. Para önemlidir kaynak önemlidir ama halkımızın duyarlılığı da bir o kadar önemlidir. Her şeyi devlete bırakmayalım. İnsanlar olarak biz denize bırakın çöpü, hiçbir şey atmayalım. Çünkü hayatın başladığı ve yine biteceği yer denizlerdir. Biz duyarlı olursak hayat bitmez, olmazsak biter. Evdeki hanımlarımıza sesleniyorum, lütfen kızartmalık yağlarınızı giderlerden şebekeye verdirmeyin. Bu ölümcül bir hatadır" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)