MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde zeytin hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 'Zeytinyağı Tadımı Tanıtımı' adlı panel düzenlendi. Zeytin Dostu Derneği üyeleri tarafından, zeytinin yolculuğu, tadımda dikkat edilmesi gerekenler, zeytinyağı ve sağlık konusunda bilgiler verildi.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu ile birlikte Zeytin Dostu Derneği Muğla Temsilciliği, zeytin hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 'Zeytinyağı Tadımı Tanıtımı' adlı panel düzenledi. Panelde yaptığı konuşmada zeytin ağacına vurarak hasat yapılmasının yanlış olduğunu vurgulayan Zeytin Dostu Derneği Muğla Temsilcisi Feridun Kaykı, "Zeytin ağacının bir yıl az, diğer yıl çok ürün verdiği söylenir. Ama bunun nedeni biz zeytini ağaca sopalarla vurarak topluyoruz. Bu şekilde ağacın yeni filizleri de zarar görüyor. Ağaç bir sonraki hasatta ancak kendini topluyor. Aslında bizlere mesaj veriyor 'Beni dövme, döversen ürün veremem' diyor. Biz ağacı küstürüyoruz. Sonrada her yıl bol ürün vermesini bekliyoruz. En doğru hasat yapılabiliyorsa elle yapılmalı. Ama büyük bahçelerde mümkün olmuyor, bu yerlerde de zeytin, toplama makinesi ile yapılmalıdır. Bu şekilde yeni filizlere zarar vermeden ürünleri de toplanmış olur. Toplanan zeytinler ise plastik kasalara konularak en fazla 24 saat içinde sıkılmalıdır. Üretici ile fabrika arasında uyum olması gerekir. Zeytinyağı alırken erken hasat, soğuk sıkım olmasına dikkat etmeliyiz" dedi.
ZEYTİNYAĞI RESTORANLARDA ETİKETLİ SUNULSUN
Turizm bölgesinde olduklarını belirten Kaykı, "Restoranlarda, otellerde her türlü içecek etiketli olarak soframıza geliyor. Ama zeytinyağı, doldurma ve ne olduğunu bilmeden soframıza geliyor. Cam şişede olmasına rağmen yediğimiz yağın özelliğini bilmeden tüketiyoruz. Bu da kusurlu ve yanlıştır. Bizim hedefimiz, restoranlardaki zeytinyağlarının da etiketli olarak masaya gelmesini sağlamaktır" diye konuştu.
DONMASI YA DA RENGİ KALİTE KRİTERİ DEĞİL
Tadımda dikkat edilmesi gereken özellikler ve zeytinyağının saklama koşulları hakkında bilgi veren tadım panelisti Nurdan Kaykı, zeytinyağının donmasının ya da renginin kalite kriteri olmadığını belirtti. Bunun zeytinin çeşidine göre değiştiğini vurgulayan Nurdan Kaykı, "Zeytinyağı toplu alımlarda, kullandıkça havayla temasını azaltmak amacıyla litrelik koyu renkli cam şişelere doldurulmalıdır. Zeytinyağı kızartmalarda da rahatlıkla kullanılabilir. Zeytinyağının yanma ısısı 230 derecedir. Bu nedenle diğer yağlara göre besleyici değeri de yüksektir. Kızartma yaparken, zeytinyağından duman çıktığını gördüğümüzde yağın yandığını düşünürüz. Ama bu yanlıştır ve dumanın çıkmasının nedeni yağın içindeki antioksidanların buharlaşmasından dolayıdır. Zeytinyağını kokladığınızda yeşil meyve kokusu almanız gerekir. Örneğin domates sapı, yeşil elma, yeşil muz gibi zeytinin çeşidine göre farklılık gösterir. Tadında ise acılık, burukluk, yakıcı bir tat olmasına dikkat etmeliyiz" dedi.
"KANSERE KARŞI ETKİLİDİR"
Zeytinyağının sağlığa faydalarından bahseden Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Atilla Totoş ise, "Mide bağırsak sisteminin çalışmasını sağlar. Doğru şekilde doğru zeytin ile beslendiğinizde tansiyon değerinizin düştüğünü göreceksiniz. Kadınlarda kemik erimesinde, kansızlık tedavisinde etkilidir. Kansere karşı etkilidir. Hamilelikte çok faydalıdır. Kalp rahatsızlıklarında, doğru tüketim ve doğru zeytinyağı ile sağlıklı olabilirsiniz" dedi.
Sunumun sona ermesinin ardından çeşitli zeytinyağları üzerinde tadım etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe katılanlara teşekkür belgesi verildi.

FOTOĞRAF