Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - BODRUM'un Yalıkavak ve Akyarlar mahallelerine yapılmak istenen, ancak açılan davalar sonrası durdurulan rüzgar enerjisi santrallerinden (RES) sonra şimdi de Güvercinlik Mahallesi sırtlarına 13 türbinli RES yapılacağının ortaya çıkması, tepkilere yol açtı.
Bodrum'un Akyarlar ve Yalıkavak mahallerine Rüzgar Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulması planlanan RES'lerin yapımı, sivil toplum kuruluşlarının yaptığı eylemler sonrasında haziran ayı başında durduruldu. Bunların ardından bu kez de Güvercinlik, Kumköy, Pınarlıbelen Yalı ve Çamköy mahallerine 13 RES türbininin kurulmak istenmesi, çevrecilerin ve köylülerin tepkisini çekti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşik Haziran Hareketi Bodrum Platformu Sözcüsü Mehmet Çilsal, şunları söyledi:
"Toplam 33 MW elektrik üretimi sağlayacak rüzgar enerjisi santralinin proje dosyasında 13 türbin; Güvercinlik Mahallesi, İzin Tepe, Moralıncı Tepe, Sivri Tepe, Ardıç Tepe, Yılanlı Tepe, Küçüktırman Tepe, Düz Tepe, Denizgören Tepe ve Kocasarnıç Tepe mevkiilerinde, 1/25.000 ölçekli haritasının N19-d4 nolu paftasında, 1941.422 hektar kullanım alanı içinde yer alıyor. Rüzgar türbinlerinin konulacağı alanların tamamı Orman Bölge Müdürlüğüne ait ormanlık vasfı bulunan araziler ve yapılacak çalışmalar kapsamında türbinlerin konulması için 2 binin üzerinde ağaç kesileceğini öğrendik. Proje dosyasında proje sahibi olarak Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş. firması görünüyor. Firmanın bağlı olduğu holdingin internet sitesinde birçok proje yer alırken, Güvercinlik Mahallesi'nde yapılacak RES'lerle ilgili herhangi bir bilgi ise bulunmaması çok dikkat çekici ve manidar. Halka sormadan, halka rağmen, doğal ve arkeolojik sit alanlarına talan edercesine bu santralleri kurmaya kalkanlar, hukuk karşısında bunun hesabını verecekler. Ankara'da işi bitirip Bodrum'u cehenneme çevirmek isteyenlere yöre halkı ve 40'a yakın sivil toplum kuruluşlarının tepkisi de cevabı da çok ağır olacak. Konuyu kendi yargımızda halledemezsek AİHM'ne götüreceğiz."

FOTOĞRAFLI