MALAZGİRT Zaferinin 945’nci yıldönümü nedeniyle Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı ziyaret etti. Bir tarihin başlangıç noktası olan 'Kubbetül İslam' olarak tanınan Ahlat'ın Türk İslam tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Alparslan'ın ordusunu Ahlat'ta hazırladığını anlattı.
Bitlis Valisi Çınar, Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu ve bazı kurum amirleri ile birlikte Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı gezdi. Tarihi mezar taşları önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Çınar, Ahlat’ın tarihte 'Kubbet-ül İslam' ismini almış 3 şehirden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Malazgirt Zaferi'nin 945’nci yılını kutluyoruz. Bulunduğumuz nokta Selçuklu’nun kuruluş şehri olan, kuruluş noktası olan Ahlat. Şu anda bulunduğumuz mezarlık  'Dünyanın en büyük Müslüman Mezarlığı' olarak gösteriliyor. Hali hazırda 8 bine yakın tespit edilmiş mezar var. Aslında bu rakam çok daha büyüktür. Ahlat, 'Kubbet-ül İslam' ismini almış 3 büyük kentten biridir. Sultan Alparslan 1071 yılında tam bu noktadan askerini alarak bu noktadan Malazgirt’e hareket etmiştir. Cuma namazını burada kılmış, üzerindeki beyaz elbisesi için ‘Bu benim kefenimdir. Eğer şehit olursam beni bununla gömün’ diye askerini bu şekilde motive etmiştir. Kendisinden çok daha büyük olan Bizans ordularına karşı 50 bin askerle 230 bin Bizanslıyı bozguna uğratarak önemli bir zafere imza atmıştır. Bu zaferden sonra büyük Selçuklu medeniyeti ve İslam bu topraklardan Anadolu’ya yayılmış. Tarihin akışı değişmiştir. Şunu ifade etmek isterim. Sultan Alparslan gibi bütün atalarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz."
Vali ve beraberindekiler daha sonra hatıra fotoğrafı çektirerek, mezarlıkta kısa bir gezinti yaptı.

FOTOĞRAFLI