Özcan ÇİRİŞ/ BİTLİS,()-BİTLİS Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Uğur Özkan Bitlis’te ilk defa kapalı fıtık ameliyatı (Epiduroskopi) gerçekleştirdiklerini, hastanın 45 dakikalık operasyonun ardından yarım saatlik bir dinlenmenin ardından taburcu edildiğini söyledi.
Bitlis'te yaşayan 42 yaşındaki Mehmet Tilki'ye 2 yıl önce bel fıtığı teşhisi konuldu. Son çare olarak ameliyat olmaya ikna olan Tilki, Bitlis Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Uğur Özkan tarafından 45 dakikalık bir operasyonun ardından sağılığına kavuştu. Bitlis'te kapalı fıtık ameliyatının ilk olduğunu söyleyen Beyin Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Uğur Özkan, şunları söyledi:
"Bu yöntem her hastada uygun değil. Disk dediğimiz o bölgedeki fıtığın boyutuna göre bu bir yöntem uygulanıyor. Ancak bazı hastalarda bu yöntem uygulanmayıp diğer ameliyat türleri de seçilebiliyor. Operasyonumuz, günü birlik hastalar için uygulanan bir operasyon türüdür. Epiduroskopi yöntemiyle işlemlerimizi tamamlar ve evine göndeririz. Bu Bitlis’te yapılan bir yöntem değil. Bu yöntem zaten Türkiye genelinde 1-2 yıldır uygulanan bir yöntemdir. Dünya çapında uygulanıyor. Türkiye’de daha çok özel merkezlerde uygulanıyor. Artık Bitlis Devlet Hastanemizin de imkanlarımız bu ameliyatlar için yeterlidir. Bu yöntemi hastanemizde yeni yapmaya başladık. Yani halk arasında ameliyatsız bel fıtığı operasyonu olarak görülüyor. Bu yöntemin daha çok yaygınlaşarak hastaların ameliyat olmadan bu yöntemle ilk basamağında tedavi olmasını düşünmekteyiz. Uygulama yaklaşık olarak 45 dakika veya bir saat sürüyor."
Operasyonundan ardından yaklaşık 45 dakika sonra taburcu olduğunu söyleyen Tilki, "2 yıldır bel fıtğı teşhisi konulmuştu. Çeşitli yollar denedim. Ancak sonuç alamadım. En son MR filmim ile birlikte Bitlis Devlet Hastanesi'nde Op. Dr. Uğur Özkan’a başvurdum. Bana bu uygulamadan bahsetti. Bende uygulamayı kabul ettim. Şimdi çok daha rahatlamış hissediyorum. Kansız, acısız bir ameliyat oldu. Uzun süre de yatmak zorunda kalmadım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI