BİNGÖL'de 24 Mayıs 1993 tarihinde yol kesen PKK'lılar tarafından şehit edilen silahsız 33 er, bu yıl şehit edildikler yerdeki anıt yerine, güvenlik gerekçesiyle 49'uncu Komando Piyade Tugay Komutanlığı'nda anıldı. Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) Başkanı Naim Tan, anmanın anıtta yapılmamasına kırıldıklarını söyledi.

Bingöl- Elazığ karayolu üzerindeki Bilaloğlu mevkisinde 24 Mayıs 1993 tarihinde yol kesen PKK'lı teröristler, silahsız 33 eri şehit etti. Şehitler anısına olay yerinde Anıttepe adı verilen anıtlar yaptırıldı. Her yıl 24 Mayıs günü şehit 33 er için Anıttepe'de yapılan anma töreni bu yıl Bingöl 49'uncu Komando Piyade Tugay Komutanlığı'nda gerçekleştirildi. Vali Yavuz Selim Köşger'in de katılımıyla basına kapalı yapılan 33 şehit eri anma töreni Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Törende Üsteğmen Ömer Özgür İncekar yaptığı konuşmada 33 erin PKK'lı teröristler tarafından savunmasız bir şekilde şehit edildiklerini belirterek şöyle dedi:

"Amacımız acılı ailelere bu hain saldırıyı hatırlatmak değil, vatanımız, milletimiz ve bayrağımız uğruna canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi asla unutmadığımızı göstermektir. Aziz vatanın bölünmezliği uğruna canlarını verip, gökteki hilal ile yıldızı bayrak, toprağı da vatan yaparak bu vatanın her ilçesinin, her köyünün, her tepesinin bağrında sıradağlar gibi yatan vatan şehitlerimiz, vatanımızı, namusumuzu ve bayrağımızı canınızdan üstün tuttunuz. Sizleri daima kalplerimizde yaşatacak, kahramanlıklarınızı gelecek nesillere büyük bir gururla aktaracağız."

ŞEHİT AİLELERİNDEN TEPKİ

Her yıl Bingöl- Elazığ karayolunda bulunan 33 er anıtında düzenlenen anma törenin bu yıl, 49'uncu Komando Piyade Tugayı'nda yapılmasına Bingöl Şehit Aileleri, Gazileri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) Başkanı Naim Tan, tepki gösterdi. Tan, törene davetli olmalarına rağmen katılmadıklarını belirterek şunları söyledi:
"33 er anıtında her yıl biz tören yapıyorduk. Bu sene maalesef güvenlik gerekçesi ile tören alanında değil de başka bir yerde tören yapıldı. Biz biliyoruz, devletimiz güçlüdür. Bugün devletimiz bu güvenliği alabilirdi. Tören alanında 1 saatlik bir tören olurdu, gerekirse yollar kapatılırdı. Helikopterler gelirdi. Dağlarda korucumuz, askerimiz nöbet tutardı. Bu tören bir nevi olsa yapılırdı. Bizde devlet büyüklerimize karşı saygımız sonsuzdur. Bir şey diyemiyoruz ama kırıldık. Diğer taraftan da Bingöl'de, huzur ortamının olduğu yerde bu töreni yapamıyorsak, bazılarının eksikliği var demektir. Bir eksiklik varsa, bunun sorumluları varsa, kim güvenliği sağlayamamışsa, yetkililerimizin töreni yapmalarına izin vermeyenler hakkında soruşturma açılmalıdır diye düşünüyoruz."