BİNGÖL'de, Türkiye Kamu-Sen Bingöl Temsilciliği öncülüğünde Çin'in Doğu Türkistan bölgesine uyguladığı zulüm protesto edilerek orada yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Bingöl'de, Dörtyol Saat Kulesi önünde Kamu-Sen Bingöl Temsilciliği tarafından Doğu Türkistan'da yaşanan Çin zulmü için eylem düzenlendi. Eyleme katılanlar Doğu Türkistan'da ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Kılınan namazı ardından Türk Sağlık-Sen Bingöl Temsilcisi Salih Kızılboğa konuşma yaptı. Kızılboğa, Doğu Türkistan'daki olaylara dünya devletlerinin seyretmekle yetindiğini, Ramazan ayında, Doğu Türkistan'da bir millet kan ağlarken, bütün dünyanın yine kör, sağır ve dilsiz bir şekilde bu zulmü seyrettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Ne yazık ki, milletimizin büyük çoğunluğunun yaşanan insanlık dramından haberi dahi yoktur. Katil Çin devleti, yıllardan bu yana işgal ettiği Doğu Türkistan'da, sistematik katliamlar gerçekleştirmektedir. Türkistan kan gölü haline gelmişken bizleri yönetenler, yaşanan dramı görmezden gelmekte, sözde insan hakları savunucuları susmakla yetinmektedir. Doğu Türkistan'da evlerinden, yurtlarından edilmiş yüz binlere, katledilen canlara, kimsenin gözlerini kapatma hakkı yoktur. Mesele Müslüman olmaksa Uygur Türkleri de Müslüman'dır. Mesele insan olmaksa Uygur Türkleri de insandır. Bir dönem sözde dünya liderliğine soyunup, sözüm ona diktatörleri hizaya getirme peşinde koşanlar, milletin değerlerini oya tahvil etmek için 'Yeni Osmanlıcı' kesilenler, dantelli kefenlerle yola çıkanlar neredesiniz? 150 yıldır Türkistan'ın çığlığı duyulmadı Batı'da. Nedense işine gelen her olayda ayağa kalkan Batı, konu Müslüman ve Türk olunca kör, sağır, dilsiz oluveriyor."
Türk Sağlık-Sen Bingöl temsilcisi Salih Kızılboğa, bir Türk olarak, sınırları dışında kalan Doğu Türkistan'da yaşanan soykırım, Musul'da, Telafer'de, Suriye'de, Mısır'da, Arakan'da, Myanmar'da ve dünyanın 4 yanında yaşayan Müslümanların uğramış oldukları işkence ve baskılar karşısında yürüklerinin yandığını söyledi. Türkmen kardeşlerinin dünyanın uzak köşesinde yapayalnız bırakılmasının yüreklerini yaktığını söyleyen Kızılboğa, şöyle dedi:
"Türkmenler üzerinde uygulanan bu katliama ne Hükümetin ne de dünya devletlerinin seyirci kalması asla kabul edilemez. Hükümet, Doğu Türkistan'daki zulüm sona ermeden, gümrük kapılarından tek bir Çin malının Türkiye'ye giremeyeceğini ilan etmek zorundadır. Bu insanlığın gereğidir. Türk devleti, büyük olacaksa sınırlarımız dışındaki kardeşlerimizle büyüyecektir. Türkiye, dünyanın neresinde olursa olsun, bütün soydaşlarımıza sahip çıkmak zorundadır. Tarih, bu sorumluluğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin omuzlarına yüklemiştir. Bu nedenle bu devletin politikası değerli yalnızlığı kaldırmaz; milliyetçi bir bakış, onurlu bir duruş, ilkeli bir yaklaşım ister."
  FOTOĞRAFLI