Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, () - DENİZLİ'de yerel bir gazetenin sahibi iki kardeş, kişi ya da kurumların dağıtımından önce belediyelere mühürletmesi gereken el ilanları için personel ve zamandan kazanç sağlanması amacıyla mühürleme makinesi geliştirdi. Yaklaşık iki yıl süren çalışmanın ardından geliştirilen makinenin belediyelere büyük kolaylık sağlayacağı belirtildi.
Denizli'de yerel gazete sahibi Önder ve Ümit Varol kardeşler, yaklaşık iki yıl önce belediyelerin el ilanlarının mühürlenmesinde kullanılacak, personel ve zamandan tasarruf sağlayacak bir makinenin yapımı için çalışma başlattı. Makineyi geliştirebilmek için Ar-Ge araştırması yapan Varol kardeşler, geçen iki yılın ardından mühürlenme makinesini geliştirmeyi başardı. Makine sayesinde belediyelerin kara geçeceğini söyleyen Ümit Varol, şunları söylede:
"Makinemiz el ilanlarını mühürleme makinesidir. Belediye sınırları içindeki tüm el ilanları vergiye tabidir, belediye ilanlardan vergi alır. Ancak belediyeler takip edemiyor ve ilanlar kaçak olarak dağıtılıyor. El ilanlarını belediye çalışanları ellerinde mühürle gün boyunca ilanlara tek tek basıyordu. Bu da zaman ve personel kaybına neden oluyordu. Biz makinenin seri üretimine başladık. El ilanı mühürleme makinesinin tüm yetki belgelerini ve patentini de aldık. Belediyelerde çalışanların günlerce çalışarak yaptığı mühürlemeyi bu makine birkaç saat içinde yapabiliyor. Saatte 10 bin adet mühürleme yapabiliyor. Bir belediyenin geliri 100 bin TL'den, bu makine sayesinde 2.5 milyon TL'ye çıktı. Bunu Denizli'de yapmanın gururu içindeyiz. Türkiye'de bu makinenin üretimi sadece biz yapıyoruz. Belediyeler bu makineye ilgi gösterirlerse, belediyelerdeki büyük vergi kayıpları da azalacaktır. Bu makinenin tamamen Türk yapımı olduğunu da söylemem gerekir."

FOTOĞRAFLI