İZMİR Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarına rağmen kadrolarının belediyenin şirketi İZELMAN'da olan şoförlerin açtığı alacak davaları sonuçlandı. Beş ayrı İş Mahkemesi, avukatları aracılığıyla dava açan beş şoföre 10 ile 17'şer bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Şoförlerin, avukatı Volkan Çakır, verilen tazminatın az olduğunu, kişi başı 30 ile 40'ar bin lira verilmesi gerektiğini, bu nedenle kararları temyiz ettiklerini söyledi.

Avukat Çakır, müvekkilleri Erhan Sarıbacak, Sinan Çınarlı, Mehmet Barış, Nihat Tanrıverdi ve Mustafa Yüksel'in ESHOT'a ait iş yerinde şoför olarak çalışmasına rağmen işe girişinin belediye şirketi İZELMAN AŞ. üzerinden gösterildiğini, bu yüzden işçilik hak ve alacaklarının eksik ödendiğini savundu. İşin sevk ve idaresinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını, belediye ve ESHOT'un personele ihtiyaç duymaları halinde hizmet ihalesi yoluyla İZELMAN AŞ'den personel tedarik ettiğini bildiren Çakır, üç kurum arasında organik bağ bulunduğunu ve taraflar arasındaki hizmet alım ihalesinin muvazaalı olduğunu öne sürdü.

ESHOT'un kadrolu işçileriyle aynı işi yapmasına rağmen müvekkillerine eksik ücret ödendiğinden eşitlik ilkesi gereğince aradaki farkın tazmin edilmesini talep eden Çakır, müvekkillerinin İZELMAN çalışanı olarak gösterilmesi nedeniyle Belediye-İş Sendikasına üye olamadığını ve toplu iş sözleşmesinden (TİS) istifade edemediğini kaydetti. Çakır, ücret farkı, gece çalışması, fazla çalışma ücreti, genel ve hafta sonu tatili ücretleri ile diğer yan ödemelerin tahsili talebinde bulundu.
Avukat Volkan Çakır, müvekkilleri Erhan Sarıbacak, Sinan Çınarlı, Mehmet Barış, Nihat Tanrıverdi ve Mustafa Yüksel adına, ayrı iş mahkemelerin de açtıkları alacak davalarının sonuçlandığını, mahkemelerin 10'ar bin ile 17'şer bin lira arasında alacak hükmettiğini söyledi.

Çakır, “Mahkemeler, İzelman ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT arasındaki ilişkiyi tespit etti. Bu ilişki aldatma kastı içeren muvazaalı işlem olduğuna karar verdi. Müvekkilerime daha az maaş ödemek için bugüne kadar bu şekilde çalıştırılmışlar. Verilen tazminat miktarları az. Toplu İş Sözleşmesi nedeni ile alacakları da var. Bu yönden hepsini temyiz ettik. Ödenmesi gereken kişi başı 30 ile 40'ar bin liradır. Davaları devam eden yüzlerce işçi var. Sonuçlanan davalar, diğer davalara emsal olacak" dedi.