Burak GEZEN- Fatih DALDAL/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'ne 5 kilometre mesafede, Kazdağları'nın eteklerinde, ilçenin içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan baraj havzasındaki zehirli madde içeren yüzlerce zirai ilaç kutusuyla ilgili hala herhangi bir çalışma yapılmaması tepki çekti.
Bayramiç Barajı'ndaki zehirli madde içeren zirai ilaç kutuları, geçen kış mevsiminde 'nın yaptığı haberle gündeme geldi. Şubat ayında, kuvvetli lodoslarla birlikte Kazdağları'ndaki karların hızla erimesi sonucu bölgedeki meyve bahçeleri ile tarım arazilerinden yağmur sularıyla taşınan yüzlerce zirai ilaç kutusu, barajın belli bölgelerinde çok sayıda adacık oluşturdu. Ancak yaz aylarında barajdaki su miktarının azalıp, baraj havzasının büyük bölümü kara parçasına dönüşünce, geçen 27 Eylül'de, zehirli atık tehlikesinin boyutu daha net görüldü. 'nın ikinci kez haberini yaptığı barajdaki zirai atık sorunu hala çözüme kavuşturulamadı.
MERAKLA TOPLANACAĞI GÜN BEKLENİYOR
Sonbahar yağmurlarıyla birlikte atıkların ya da atık kutularının içindeki zehirli kalıntıların baraj suyuna karışacağı uyarısına rağmen; ne Bakanlık, ne Valilik, ne de Kaymakamlık harekete geçmedi. Herkesin seyirci kaldığı bu süre içinde bölgede etkili yağmurlar da kendini gösterdi. Buna rağmen baraj havzasındaki atıklara dokunulmaması eleştirildi. Şimdi vatandaşlar; üzerlerinde, kullanıldıktan sonra kesilmesi, ezilmesi, yıkanması ve gömülmesi uyarısı bulunan zehirli zirai ilaç kutularının yetkililerce toplanarak prosedüre uygun bir şekilde imha edilip edilmeyeceğini merak ediyor. Ayrıca, 'yine bu zehirli atıkları gelişi güzel şekilde çevreye atan duyarsız kişilere herhangi bir yaptırım uygulanacak mı?' sorusu dillendiriliyor.
BAZI KÖYLÜLER ÇARESİZCE BARAJI KULLANIYOR
Bayramiç'te çobanlık yapan ve baktığı küçükbaş hayvanları baraj havzasında otlatan Üzümlü Köyü'nden Şevki Taşkıran, "Her yerde zirai ilaç kutusu var. Dağlardan inen yağmur sularıyla birlikte zehir, her yere saçılıyor. Baraj suyunda da, yerde toprakta da zehir var. Başka sulayacak yerimiz olmadığı için hayvanlarımız barajdan su içiyor. Suda zehir olduğu endişesiyle korkuyorum" dedi.
Öte yandan; 'nın haberi sonrası birçok sosyal medya kullanıcısı konunun çözümü için önerilerde bulundu. En dikkat çeken öneri ise çiftçilerin meyve bahçeleri ile tarım alanlarında kullandıktan sonra çevreye gelişi güzel şekilde attığı ve baraja kadar ulaşan boş zirai ilaç kutularına hatırı sayılır bir depozito bedeli konmasını önerisi oldu.

FOTOĞRAFLI