Özden ATİK /İSTANBUL,() İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Başsavcı Hadi Salihoğlu imzalı açıklamada, "Soruşturmanın anayasal teminat altında bulunan basın özgürlüğü ile hiçbir ilgisi bulunmayıp, kişi hak ve hürriyetlerini ihlal edecek hiçbir tavır içerisine girilmemiştir" denildi. Açıklamada, 1 Ocak-19 Ocak 2014 tarihlerinde Adana-Ceyhan ve Hatay-Kırıkhan ilçelerinde Suriye Türkmenleri'ne yardım malzemesi taşıyan MİT'e ait TIR'ların silah zoruyla durdurulduğu, MİT mensuplarına darp, cebir ve şiddet uygulanarak arama yapıldığı belirtilerek buna ilişkin soruşturma sonunda 55'i tutuklu, 26'sı asker olmak üzere toplam 122 şüpheli hakkında 26 Ekim 2015 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava (Selam Tevhid'de Kumpas) açıldığı hatırlatıldı.

"İÇ VE DIŞ SİYASAL YARARLAR BAKIMINDAN GİZLİ KALMASI GEREKEN NİTELİKTE"
"Soruşturma kapsamında MİT'e ait yardım TIR'rlarının herhangi bir yasadışı örgüte gittiğine yönelik hiçbir bilgi, belge, delil ya da emare bulunmamıştır" denilen açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin yetkili birimleri tarafından yapılan açıklamalarda sahte ihbarlarla FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü yöneticisi ve üyeleri tarafından silah kullanılarak durdurulan ve aranan Suriye Türkmenleri'ne yardım götürme amaçlı MİT tırlarındaki yardım malzemelerinin 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken' niteliğe sahip olduğu kamuoyuna duyurulmuştur" denildi.

"AMAÇ: TC DEVLETİNİ TERÖRE YARDIM EDEN ÜLKE KONUMUNA SOKMAK"
TIR aramalarında FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü Lideri Fethullah Gülen ve Emre Uslu'nun talimatları doğrultusunda hareket edildiğinin anlaşıldığı ifade edilen açıklamada, "FETÖ/PDY Silahlı Örgütünün nihai amacı 'Türkiye Cumhuriyeti devletini, sahte ihbar ve delillerle teröre yardım eden ülke konumuna sokarak uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasını sağlamak' olarak tespit edilmiştir" ifadeleri yeraldı.

"BİLGİ VE FOTOĞRAFLAR FETÖ/PDY'NİN NİHAİ AMACINA YARDIM İÇİN TEMİN EDİLDİ"
Türkiye Cumhuriyeti devletinin yetkili organları ve başsavcılıkça yaptıkları kamuoyu bilgilendirmelerine rağmen şüpheli Can Dündar'ın genel yayın yönetmenliği görevini yürüttüğü Cumhuriyet Gazetesi'nde 29 Mayıs 2015 tarihinde kendi imzasıyla haber yayımlandığı belirtildi. Açıklamada, "Haberde gizli kalması gereken bilgi ve fotoğrafların FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü'nün nihai amacına yardım etmek için temin edildiği, devlet sırrını ifşa maksadıyla yayınlandığı tespit edilmiştir" denildi.

EYLEMLERİNDE ISRAR ETTİLER
Daha sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği'nce, 29 Mayıs 2015'te çeşitli internet sitelerinde yayımlanan bu haberle ilgili olarak içeriklere erişim engeli getirildiği anlatıldı. Açıklamada, buna rağmen şüphelilerin bahse konu eylemlerinde ısrar ederek 12 Haziran 2015'te şüpheli Erdem Gül imzasıyla "Jandarma Var Dedi", 11 Haziran 2015'te "Kirli Operasyon" ve 15 Ekim 2015'te "Besle Kargayı" başlıklı haberlerle "FETÖ/PDY'nin nihai amacına yönelik yayınlamaya devam ettikleri" ifade edildi. Ayrıca şüpheli Can Dündar ve Erdem Gül'ün sorgulanmalarının ardından tutuklandıkları, bu görüntüleri nereden temin ettiklerine ilişkin soruşturmanın en kısa zamanda sonuçlandırılacağı kaydedildi.

"HAK VE HÜRRİYETLERİNİ İHLAL EDECEK TAVIR YOK, DAVET EDİLDİLER"
Açıklamanın son kısmındaysa, "Soruşturmanın anayasal teminat altında bulunan basın özgürlüğü ile hiçbir ilgisi bulunmayıp, kişi hak ve hürriyetlerini ihlal edecek hiçbir tavır içerisine girilmemiştir. Şüpheliler gözaltına alınmaksızın telefonla aranmak suretiyle Cumhuriyet Başsavcılığımıza davet edilmişlerdir" denildi.