İSTANBUL,() Basın Konseyi  Cumhuriyet Gazetesi'nin  MİT TIR'ları ile ilgili haberinden sonra soruşturma açılması ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada şunlara değinildi;

"19 Ocak 2014 tarihinde, Adana Ceyhan'da ''silah taşınıyor'' ihbarıyla durdurulan 3 TIR ile ilgili bugün, yayın yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet Gazetesi hakkında Savcılıkça, ''terör'' soruşturması açılması, gazeteciliğe getirilen sansürleme girişiminin son örneğidir.Bu konuda getirilen yayın yasaklarına, tam bir yıldır defalarca karşı çıkan Basın Konseyi haberciliğe engel konulmayacağını savunmuştu.Ne var ki, bugün Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan MİT TIRlarıyla ilgili haber üzerine, CUMHURİYET hakkında “terör” suçlamasıyla savcılık soruşturması açılması, haberciliğe getirilmek istenilen bir engeldir, yıldırmadır, korku salmaktır.

Halkın haber alma hakkının engellenmesi, yasaklarla basın özgürlüğünün yok sayılması, kabul edilemez.Savcılıklarca bir yılı aşkın süredir getirilen ''uzun süreli'' , yayın yasakları, haberciliğe de “ucu açık” bir engelleme girişimidir. Ve bu anlayışla da habercilik yapılması olanaksızdır.

Yayın yasaklarının gerekçesi tam olarak açıklanamazken, silahların olmadığını ileri süren siyasi anlayışın karşısında, habere getirilen bu yasakların ''koruyucu kalkan'' olamayacakları ve uzun süreli yasaklarla özgür habercilik yapılamayacağı aşikardır.

''Bir ülkenin utanacağı bir durum yoksa, sorun da yoktur'' anlayışıyla, haberciliğe getirilen bu tür soruşturma girişimlerinin, demokratik ülkelerdeki basın özgürlüğü ile bağdaştırılması zordur"