Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR, () - SAĞLIK Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığı tarafından meme kanserine dikkat çekmek amacıyla 'Meme Ayı Bilinçlendirme Ayı' kapsamında bir dizi etkinliklere katılmak üzere Nevşehir'e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, meme kanserinin tüm kadın kanserlerinin 4'te 1'ini oluşturduğunu söyledi.
Nevşehir’e gelişinde Vali Mehmet Ceylan,  Belediye Başkanı Hasan Ünver, Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu daha sonra Nevşehir Devlet Hastanesi’ne hareket etti. Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığı tarafından meme kanserine dikkat çekmek için düzenlenen ve bu yıl Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun da katılımıyla Nevşehir'de 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı' etkinlikleri kapsamında konferans düzenlendi. Nevşehir Devlet Hastanesi Seminer Salonu'nda yapılan seminere, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu,  Vali Mehmet Ceylan, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Tuncer, KETEM 'de tedavi gören hastalar, meme kanseri tedavisi gören hastalar ve çok sayıda kişi katıldı.
Konferansta konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, günümüzde insanlar arası iletişimin ciddi bir ivme kazandığına dikkat çekerek, sahip olunan bu potansiyelin mücadele çalışmalarında etkin kullanılması gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, meme kanseri mücadelesinde tüm aktörlerin hastanın kendisi ve yakınları bilinç ve duyarlılıklarının yanı sıra birbirleri ile kuracakları iletişimde sivil toplum kuruluşlarının yerinin vazgeçilmez önem taşıdığını  söyledi. Sare Davutoğlu şöyle konuştu:
"Tüm kanser türlerinin önlenmesinde, hastaların çözüme katkı sürecine dahil edilmemeleri mücadelemizi olumsuz etkilemektedir. Bu süreçte hasta ve ailesinin yalnız olmadıklarını hatırlatmak gerekir. Bir bayanın kanser tanısı alması bütün ailesini sarsacaktır. Pek çok ülkede meme kanserinin etkinliğini artırmak için mamagrofi kullanılmaktadır. Bu araçların ülkemizin her köşesindeki kadınlarımıza ulaştırarak daha faydalı olacaktır. Öncülükler son derecede önemlidir. Kanser Erken Teşhis Merkezleri'nde (KETEM) çalışan personellerin meme kanserinde ne kadar önemli bir görev icra ettikleri bilinmektedir. Hekimlerimiz de bu mücadelede son derece özverili işler üstleniyor. Meme kanseri tüm kadınların kanserlerinin 4'te 1'ini oluşturuyor. Alkol ve tütün kullanımı, stres ve daha kısa süreli emzirme ve zaman zaman kontrolsüzce kullanılan hormon tedavilerindeki ilaçlar meme kanserinin arttığını açıklayan faktörlerdir."
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Kanserle Savaş Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise, meme kanserinin Türkiye'de yıllardan bu yana kadınlarda en fazla görülen kanser çeşidi olduğunu söyledi. Kadın kanser hastalarının yaklaşık yüzde 20- 25’inin yani 4 kadın kanser hastasından 1'inin meme kanseri olduğunu ifade eden Gültekin, şöyle dedi:
"Ülkemizde yaklaşık 60 bin kadın kanser hastası bulunuyor. Bunun 15 bini meme kanseridir. Meme kanseri hastalığına Türkiye’de, dünyada çok önem veriyor. Meme kanseri önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır. AB ilk kez iki önemli başlıkta kanser kontrol programı yaptı. Birincisi; önleme, ikincisi;  erken teşhistir. AB yılda kanser için 167 milyar euro harcıyor. 2020 yılına kadar AB ülkelerinde 500 milyon kadına kanser taraması yapılacak."
Meme hastalığı tedavisi gören Yasemin Tamer ise, 31 yaşında olduğunu ifade ederken meme kanseri ile yaklaşık 5 yıldan bu yana mücadele ettiğini belirterek, "4 kez kansere karşı zafer elde ettim. Erken teşhis çok önemlidir. Meme kanserine yakalanma yaşı 50 civarında iken şu anda çok daha aşağılara düştü. 20 yaşından itibaren bütün kadınların öncelikle kendilerini elle kontrol etmelerini, sonrada KETEM’lere başvurarak tetkik yaptırmalarını tavsiye ediyorum" dedi. 
Konuşmaların ardından etkinlik kapsamında Nevşehir'e getirilen 36 digital mamografi cihazı ile 19 CR cihazının açılışını Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun da katıldığı törenle gerçekleştirildikten sonra Nevşehir KETEM ziyaret edildi.

FOTOĞRAFLI