Timur TARLIĞ/İZMİR, () - İZMİR Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Başbakan Binali Yıldırım'ın Milli Tarım Projesini Ödemiş'te açıklamasının son derece olumlu olduğunu söyledi. İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise, "Her şeyin dışında destekleme programının bundan böyle 3 yıl için yapılacak olması başlı başına tarımda planlama adına bir devrimdir" dedi.
İTB Meclis salonunda düzenlenen Ekim ayı meclis toplantısında Başbakan Binali Yıldırım'ın İzmir ziyaretinde açıkladığı 'Milli Tarım Projesi' konuşuldu. İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, "Proje kadar, projenin açıklanma yeri olarak İzmir'in seçilmesi, kentimizin Türk tarımı açısından ne denli önemli olduğunu gösteriyor" dedi.
MODELİ DESTEKLİYORUZ
Planlı tarımsal üretim konusundaki eksiklerin yıllardır dile getirildiğini aktaran Ercan Korkmaz, "Bir yıl arz açığı olan üründe bir sonraki yıl arz fazlası yaşanıyor. Doğal olarak bu durum piyasada dalgalanmalara ve gıda sanayinde ve ihracatta planlama güçlüklerine neden oluyor. Havza bazlı destekleme modelinin gerçekçi olarak uygulanması durumunda üretimde planlamayı sağlayacak önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle modeli desteklediğimizi belirtmek isterim" dedi.
Açıklanan ürün deseninin yüzde yüz doğru olarak nitelendirilemeyeceğini de açıklayan Ercan Korkmaz, "Bugünden 'bu ürünlerin hepsi doğrudur' diyemeyiz. Gelişmelere ve ihtiyaçlara göre modeldeki düzeltmelerin de hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyoruz. Mazotun yarısının devlet tarafından desteklenecek olması da üretim maliyetlerinin gerilemesine ve üreticimizin rekabet gücünün artmasına önemli katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.
AKILLI TARIM YÖNTEMLERİNE DE ODAKLANILMASI ŞART
İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de açıklanan tarımı destekleme modeliyle umutların arttığını söyledi. Modelin uygulanma biçiminin de son derece önemli olduğunu ifade eden Barış Kocagöz, "Özellikle, sağlıklı bir üretim planlaması için destekleme modelinin nasıl uygulanacağı, hangi ürün, hangi havzada daha verimli üretilecekse orada desteklenip, desteklenmeyeceği çok önemli. Ama üretim teknikleri geliştirilmesi ve akıllı tarım yöntemlerine de odaklanılması şart" dedi.
Açıklanan 19 stratejik ürünün kendi içinde sıralanmasını isteyen Barış Kocagöz, "Her şeyin dışında destekleme programının bundan böyle 3 yıl için yapılacak olması başlı başına tarımda planlama adına bir devrimdir. Bu sayede başarının büyük anlamda yakalanacağına inanıyorum. Hayvancılık ile ilgili olarak verilecek destekler, mera hayvancılığının yaygınlaştırılması, üretimin, ticaretin ve ihracatın planlanması Türkiye'de uzun yıllardır süren et ve süt hayvancılığının sorunlarına çözüm olabilecek uygulamalar olarak görülüyor" dedi.