Özgür ALTUNCU - Cemal KÖYÜK/İSTANBUL, () BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Akit ve Yeni Şafak Gazetelerine yönelik saldırıları kınayarak, "İnşallah en kısa zamanda bu saldırının arkasındaki güçler ortaya çıkarılacaktır. İki gazetemize bu saldırı sadece medyaya değil, Türkiye'ye yapılan açık bir saldırıdır" dedi.
Televizyon Yayıncıları Derneği Çalıştayı'na katılan Bakan Kurtulmuş, toplantı öncesi bazı televizyon yöneticileri ve toplantıyı takip eden basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Numan Kurtulmuş, Akit ve Yeni Şafak Gazetelerine yönelik saldırıları kınayarak, "İnşallah en kısa zamanda bu saldırının arkasındaki güçler ortaya çıkarılacaktır. İki gazetemize bu saldırı sadece medyaya değil, Türkiye'ye yapılan açık bir saldırıdır" dedi.

"OBJEKTİF MEDYA"
Medyanın siyaset mekanizmalarına aksedecek objektif bir vazife görmek durumunda olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Siyaset-medya ilişkileri açısından çok önemli dönemlerden geçti Türkiye. Türkiye siyasi tarihini bilmeyen birisi, medya tarihini incelerse, Türkiye'nin hangi dönemlerinde demokrasinin geliştiğini, hangi dönemlerinde darbe olduğunu görür" diye konuştu.

"DEMOKRASİ İÇİN MEDYA GÜÇLENMELİ"
Türkiye'nin tekelci medya anlayışını geride bıraktığını anlatan Numan Kurtulmuş, "Sadece kamu tekelinin olduğu medya dönemi geride kaldı. Sadece büyük şirketlerin tamamıyla medya üzerinde tekelleştiği dönemler geride kaldı. Bugün Türkiye çoğulcu, çeşitli, çok farklı medya kuruluşlarına sahip oldu. Türkiye'de demokrasinin gelişmesi için medyanın da güçlenmesinin zaruri olduğu kanaatindeyiz" dedi.

"MEDYA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK"
"Eski dönemlerde olduğu gibi ne medyanın siyasete yol yöntem dayatmasına rıza gösteririz ne de siyaset olarak medya üzerindeki birtakım dayatmalarla medyanın şekillenmesini arzu ederiz" diyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Eski dönemlerde yaşanan hatalara Türkiye bir daha düşmemek mecburiyetindedir. Medya üzerine düşen sorumluğu yapacak, istediği iktidarı koltuğa getirip istediği iktidarı koltuktan indirme vazifesini kendisinde görmeyecek. Medyanın vazifesi kamuoyunun görüşlerini siyasetin emrine sunmaktır. Siyasetin vazifesi de, kamuoyundaki bütün bu farklılıkları çok ciddi objektif süreçlerle alarak, kendi karar mekanizmalarına yansıtmaktır" diye konuştu.

"MESELE ÇUKURDAN İBARET DEĞİL"
Türkiye'nin, içinde bulunduğu bölgenin "kilit taşı" olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "İstiyorlar ki bu kilit taşını çekip alsınlar. İstiyorlar ki, bir asır sonra kaldıkları yerden yeniden bölsünler, parçalasınlar. Mesele sadece Cizre'de gördüğümüz çukurdan ibaret değildir. Mesele sadece bugün İstanbul'da Yeni Şafak ve Akit'e atılan molotoftan ibaret değildir. Mesele çok daha önemli, çok daha kapsamlı bir iştir. Yarım kalmış bir hesabın kapatılması çabasıdır. Bu millet nasıl Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda bir asır evvel bu hesabın görülmesine müsaade etmediyse, Allah'ın izniyle şimdi de müsaade etmeyecektir. Bunu söylerken, en büyük güvencemizin, medyamızla yekvücut halinde ülkemizi savunmak olduğuna inanıyoruz" dedi.

YENİ ANAYASA
AK Parti olarak hiçbir önyargı içinde olmadan Türkiye'de sivil, demokratik, çoğulcu, doğrudan doğruya millet tarafından yapılmış bir Anayasaya ihtiyaç olduğunu inandıklarını dile getiren Numan Kurtulmuş, "Herkesi de eteklerindeki taşları dökmeye davet ediyoruz" dedi.

"EMNİYET BİRİMLERİMİZ SONUCA ULAŞIR DİYE UMUYORUZ"
Toplantı sonunda gazetecilerin Yeni Şafak ve Akit Gazetesi'ne yönelik saldırılarla ilgili somut bir bilginin olup olmadığını sorması üzerine Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Kimlikleri konusunda somut bir bilgi yok. Biz toplantıya girene kadar da üstlenen herhangi bir örgüt yoktu. Ama bütün detaylar çalışılıyor. Örgütler kimlik bırakmak istiyorlarsa, eylem yapma tarzlarında bazı imzalar olur. O imzalar üzerinden Emniyet birimlerimiz sonuca ulaşırlar diye umut ediyoruz" dedi.

(FOTOĞRAF)