Taylan YILDIRIM-M. Hakkı ÖZBAYIR/ MANİSA, () - BAŞBAKAN ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan Manisa'da vatandaşlara seslendi. Konuşmasında sık sık Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli ile Ekmeleddin İhsanoğlu'nu eleştirdi. Başbakan Erdoğan, Suudi Arabistan'ın İhsanoğlu'nu görevden almaları için kendilerine ricada bulunduğunu dile getirdi.
Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, uçakla İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na indi. Oradan da helikopterle Manisa 19 Mayıs Stadyumu'na geçti. Recep Tayyip Erdoğan gelmeden saatler öncesinden vatandaşların toplandığı mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'na, 'Sen nereye biz oraya', 'Manisa sana inanıyor', 'Milli irade nerede, biz oradayız', 'Ülkemin gücü kuvveti Recep Tayyip Erdoğan', 'Manisa'ya güneş gibi doğan Recep Tayyip Erdoğan', pankartları asıldı. Başbakan'ın, daha önceki mitinglerinde gelen ve sarı baretleriyle onu izleyen madencilerin ise bu kez gelmedikleri gözlendi. Havanın sıcak olması da göz önünde bulundurularak, alanın hemen yanına sağlık ekiplerince sahra çadırı kuruldu. Burada ihtiyaç duyan vatandaşları ilk müdahaleleri yapıldı. Ayrıca yine vatandaşların sıcaktan etkilenmemeleri için sık sık özel araçlarla su serpildi.
Başbakan'ın gecikmeli geldiği miting öncesinde Başbakan yardımcısı Bülent Arınç konuştu. Vatandaşlar, Arınç'a 'Manisa seninle gurur duyuyor' sözleriyle sevgi gösterilerinde bulundu. En büyük zafer müjdesini Manisa'dan almak istediğini söyleyen Arınç'ın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmak için sahneye çıktı. Recep Tayyip Erdoğan, "Ramazan'ı çok hüzünlü geçirdik. Hüzünlüydük. Komşu ülkelerde yakın coğrafyamızda kardeşlerimizin maruz kaldığı zulüm içimizi acıttı. Ülkemizdeki trafik kazaları kedere itti. Manisa'da Soma'da madenci kardeşlerimizin yokluğunu bayramda daha derinden hissettik. 301 işçi kardeşimizi bir kez daha yad ediyorum. 13 Mayıs'da elim kazada sadece Manisa değil 81 vilayette, dünyada büyük üzüntüyle karşılandı. Olayı haber alır almaz bütün imkanlarımızı enerji bakanımızı, danışmanlarım Soma'ya geldi. Ertesi gün de şahsım bizler de Soma'daydık çalışmaya başladık. Özel sektöre ait maden ocağıyla kazanın hemen ardından sorumlularla ilgili idari ve adlı soruşturma başlattık. Yasal düzenleme şu anda mecliste devam ediyor. Madencilerin şartlarını düzenleyen köklü değişiklikleri yasayla düzenliyoruz. CHP, MHP ve HDP bu yasayı engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz de 'siz mi engelemek istiyorsunuz. Tatil yok' dedik seçim var demedik. 'Meclisi bu yasayı çıkardıktan sonra tatile cıkacak' dedik. 47 milyon lira vatandaşlarımız yardım etti. Bu para vefat eden ailelere dağıtıldı. Özel kuruluş birer ev 301 daire konut inşa edecek. Doğuş Holding madencilerin çocuklarına eğitim bursu verecek. Sosyal hizmetler, aileleri maaşa bağladı. Sosyal güvenlik kurumu borçlarını silecek. Her birinin bir yakınını da kamuda istihkam fırsatı getereceğiz. Soma'da esnafı destekledik. Esnafa sıfır destekle kredi desteği verdik. Madencileri ailelerini yalnız bırakmayacağız. Yaralarını sardık saracağız. Tabi şu ara ben hep baretli kardeşlerimizi görüyordum. Tabi bu sefer baretli kardeşlerim yoklar. Onlarını ruhaniyetleri var. Onların arkadaşlarını, bunu bile biliyorsunuz bu CHP, MHP istisrar ettiler. Fakat bu dünyada şu bilinsin ki; Şu siyasette istismarın karşılığı yoktur. Sandıkta her zaman tokadı yemeye mahkumdur" dedi.
EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NU ELEŞTİRDİ
CHP ve MHP'nin yanı sıra Ekmeleddin İhsanoğlu'nu da eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi: "CHP ve MHP bir araya geldiler. Pensilvanya ihanet şebekelerini yanlarına aldılar. Bir ortak aday çıkardılar. Sonra da irili ufaklı toplam oy oranları yüzde biri bulmayan partiler dahil oldu. MHP kimlerle bir araya geldi. Ey MHP ye gönül veren milletim; Sosyalist İşçi Partisiyle, Devrimci Parti'yle, MHP'nin il başkanlarına, milletvekillerine tuzak kuran Pensilvanya'yla bir araya geldi. Ya Bahçeli hani siz milliyetciydiniz, vatanseverdiniz? Niye bu ihanet şebekesiyle bir aradasınız? Çıkıyorsun utanmadan sıkılmadan Türkmenleri ihmal ettiğimizi söylüyorsun. Ya sen hayatında Türkmenlere gram destek odun mu? Ya onu söyle. Türkmenlere destek oluyorsunuz da Adana'ya niye sesiniz çıkmıyor? Pensilvanya'ya niye kapı kulu oldunuz? Pensilvanya ve CHP yönetimi bu MHP yönetimini aldı uçuruma götürüyor. Terbiye dışı ahlak dışı beceriksizliğini örtmeye çalışıyor. İyi de ne kadar örtebilirsin? Bahçeli öyle bir aday buldunuz ki evlere şenlik. Mızrak çuvala sığacak gibi değil."
Ekmeleddin İhsanoğlu'nun İstiklal Marşıyla ilgili sözlerini ekrandan meydana dinleten Başbakan Erdoğan, "Ey Ekmel bunu bil bu başbakan 12 yıldır başbakanlık yapıyor bu ülkede. 4.5 yıl da İstanbul'da büyükşehir başkanlığı yaptı. Dikkat et, senin hayatının sorumsuzluk içerisinde geçti. Benim hayatım ise, milletime sorumlu olarak geçti. aramızdaki fark bu. Sende salla başını al maaşını böyle gittin, ama ben öyle gitmedim. Ben milletime hesap vererek geldim. Seni tuzağa sürdüler sen de o oyuna geldin. Çünkü Pensilvanya tuzağı iyi kurmuştu. Şimdi ne dedik biz bunların inlerine gireceğiz dedik girdik. Onlardan bir tanesi ne diyor ki 'bizim üstlerimiz başbakana bilgi verdi.' Zerre kadar sizde onur varsa başbakana kim bilgi vermiş o adı açıklayın. Çünkü namuslu davranmayı öğretmemiş Pensilvanya size" dedi.
İhsanoğlu'nun İslam Konferansı görevini de eleştiren Başbakan Erdoğan şunları anlattı:
"Bu kişiyi İslam Konferası'na gönderdik. Orda da bizi rezil ettin. Suudi Arabistan ikinci döneminde 'şunu görevden alın başkasını gönderin' dedi. Bana da Cumhurbaşkanı'na da, Dışişleri Bakanı'na da söyledi. 'Beni savunmuyorsunuz' diye yalvarmıştı. 'Bana şeref madalyası taktılar' diyor. Ya gidiyorsun diye taktılar. Senden kurtuluyorlar diye taktılar. 'Bizim ilişkilerimizi bozacaksın' dedik. Ama oradaki koltuk bırakılır mı. E tabi para var. Bunu ne Kılıçdaroğlu bilir ne Bahçeli bilir, ama biz bunları biliyoruz. Ama Allaha hamdolsun ki karşımızda böyle biri rakip var. Rakip de değil de. Bunlarınız projesi daha baştan ölü doğdu. Ne diyordu Bahçeli evinin önüne çocukları göndereceğim andımızı okutacaktı. Hani kaldırdık ya. Şimdi ey Bahçeli sen o çocukları adayınızın evinin önüne gönder de bak istiklal marşını nasıl okuyorlar göstersinler. 3 yaşında 10 kıtayı ezbere bilen çocuklar var."
KÜRECİK NATO'NUN
Burada kendisine oy verip vermeyeceklerini vatandaşlara soran, Manisa için yaptığı yatırımları da anlatan Recep Tayyip Erdoğan, "Bahçeli sabah akşam hakaret ediyor. Biz 12 yıl hizmet ettik. CHP başındaki genel müdür, aklında fitne tutarken biz hizmet ettik. CHP'nin genel müdürü sosyal sigortalar kurumunda, genel müdür olduğunda nasıl SSK hastaneleri yönettiğini göstermiştim. Savaş Ay'ın belgeseli vardı. İzlediniz mi işte bunlara bu yav. Hijen diye bir şey var mı? Kılıçdaroğlu'nun önce ruhen hijyen olması lazım. Hijyen yok ruhen sıkıntılı. Diyor ki, 'başbakan önce Malatya Küreciği kapatması lazım, eğer güveniyorsa kendisine bunu yapsın' diyor. Ey Kılıçdaroğlu, Kürecikle İsrail'in ne alakası var? Burası NATO'nun radar üssü ya. İsraille ne alakası var? Önce bunları öğren. Sen daha çıraksın çırak. İsrail'in dinlemede, izlemede Türkiye'ye ihtiyacı yok ki. İleri seviyedeler. Ama Kürecik NATO'nun biz nerede neyi nasıl yapılacağını çok iyi biliriz. İŞID'in elindeki konsolosluk görevlilerini kaale almadılar diyor. Herşeyin bir taktiği stretejisi var. Tahrik ederek kardeşyerimizin mevcut durumlarını tehlikeye atmaya hakkınız var mı? İki pilotumuz vardı ellerinde. Gittik o pilotlarımızı tereyağından kıl çeker gibi alıp geldik. Dikkatli olmaya mecburuz duygusal harekete edemeyiz. Devlet yönetimi duygusallığı kabul etmez" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI