BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu bugün İstanbul’dan Ankara’ya giderken Atatürk Havalimanı VİP Salonu girişinde yaptığı açıklamada Hakkari Yüksekova’da önceki gün şehit edilen 1 uzman çavuş ve 2 eri şehit eden kişilerin yakalanıp gözaltına alındığını belirterek, “ Çözüm süreci, kamu düzeninin alternatifi değildir” dedi.

Başbakan Davutoğlu açıklamasına şöyle sürdürdü:
“ Bildiğiniz gibi evvelsi gün hepimizin yüreğine bir ateş düşmüştü. Yüksekova’da bir uzman çavuşumuzu ve iki erimizi kaybetmiştik. Milletimizin huzuru ve ülkemizin bekası için şehadet şerbetini içmişlerdi. Hepimiz bu acıyı derinden hissettik. Aileleriyle görüştük. Bugün cenazelerimizin defin işlemleri yapılıyor. Biraz önce ailelerle de tekrar görüştüm. Biz bu acıyı yaşarken diğer taraftan da hepinizin takip ettiği gibi kamu düzeninin tesisi ve suçluların mutlaka adalete teslim edilmesi için gerekli talimatları da vermiştik.

Olayın olduğu andan bu yana Genelkurmay Başkanımızla, Hakkari Valimizle, İçişleri Bakanımızla temas halindeyiz. Olayın en başından itibaren bütün güvenlik birimlerimiz yakından takip ettiler. Her türlü tedbirler alınıp arka arkaya operasyonlar yapıldı. Bugün de sizlerin takip ettiği gibi olayın mesulu olduğu iddiasıyla şahıslar gözaltına alındılar.

Bu gözaltılar neticesinde gerekli işlemler yapıldıktan sonra Adalete teslim edilecekler. Şahıslar şu anda gözaltındalar. Bunun önemi şudur. Biz her zaman söylüyoruz. Çözüm süreci kamu düzeninin alternatifi değildir. Çözüm sürecinin mevcudiyeti, Kamu düzeni anlamında herhangi bir zaaf olacağı şeklinde telakki edilmemelidir, algılanmamalıdır. Kamu düzeninin bozan kim olursa olsun, hangi gerekçeyle olursa olsun, herhangi bir eyleme niyetlendiğinde, şiddete yöneldiğinde kamu görevlileri gerekli her türlü tedbiri alır ve bu eylemi durdurur. “

KAMU DÜZENİNE RİAYET EDİLSİN

Başbakan Ahmet Davutoğlu kamu düzenine riayet edildiği zaman herkesin her türlü görüşü beyan etme hakkı olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Kamu düzenine riayet edildiği zaman ise herkesin her türlü görüşü beyan etme hakkı vardır. Her türlü toplantı ve gösteri yapma hakkı da vardır. Ama kamu görevlilerimizin kamu düzeni için aldığı tedbirleri kıyas göstererek misilleme mantığı ile güvenlik birimlerimize saldırılar olursa bunun da gereken cevabı verilir. Sorumlular adalete teslim edilir. Türkiye bir hukuk devletidir.

Hukuk devletini yaşatma konusundaki irademizden de kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu çalışmalar da, etkin iradeler Bingöl’de görülmüştür. Bingöl’deki polislerimizin şahadeti sonrasında sorumluları takip esnasında çıkan çatışmada ölü olarak ele geçirilmişlerdir. Şimdi de Yüksekova’da askerlerimiz şehit edenler yakın takip sonucu yakalandılar ve adalete teslim edildiler. Soruşturmalar yürüyor. Bu olayda arka planda başka kişiler varsa onlarla ilgili olarak da gerekli takipler yapılacak. Hiç kimse işlediği suçun karşılıksız kalacağı kanaatine kapılmamalıdır. Milletimiz de, devletimize hükümetimize , güvenlik birimlerimize güvenlerini sürdürmelidir. “