İZMİR, () - FENER Rum Patriği Bartholomeos Çeşme Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda restore edilen Aya Haralambos Kilisesi'nde 100 yıl sonra ilk kez yapılan ayini yönetti.
İzmir'de bir haftadır dini törenlere katılıp ziyaretler yapan Patrik Bartholomeos, Ortodoksların 10 Şubat Aziz Haralambos Bayramı için Çeşme'ye geldi. Çeşme Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezi olarak ilçeye kazandırılan Tarihi Aya Haralambos Kilisesi'nde Patrik Bartholomeos'un yönettiği ayine Yunanistan İzmir Başkonsolosu Theodore Tsakiris, Yunanistan Milletvekili Andreas Mihailidis, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Sakız Adası Belediye Başkanı Emmanouil Vournous, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ortodoks cemaati mensupları ve ilçeye yakın Yunan adalarında yaşayan Ortodokslar katıldı.
Aziz Haralambos'un hayatının da anlatıldığı ayinin ardından konuşma yapan İstanbul Rum Patriği Bartholomeos şunları söyledi,
"Başta Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş olmak üzere, bir asır sonra ayin yapabilmemiz için izin verilmesini sağladıkları için tüm devlet makamları ve hükümet temsilcilerine cemaat ve patrikhane olarak sonsuz şükranlarımı arz ederim. Bizim Anadolumuz medeniyetlerin buluştuğu ve kesiştiği bir yerdir. Bugün Anadolu'daki kültür mirasımızı ziyaret edenler bütün dünya ülkelerinden geliyor. Bu eski medeniyetlere hayran kalıyorlar. Bugünkü Türk misafirperverliğine hayran kalıyorlar. Her zaman en müspet ve en iyi intibalarla ayrılıyorlar. Biz Rumlar bu topraklarda asırlar boyunca yaşadık. Ne yazık ki mübadelede Yunanistan'daki Müslüman kardeşlerimiz evlerinden barklarından olup buraya geldiler ve buradaki Rumlar evlerinden, tarlarından kültür miraslarından mahrum kalıp Yunanistan'a göç etme mecburiyetinde kaldılar. Allah'a şükrediyoruz ki bugün iki ülke arasında dostluk ve işbirliği bağları bulunmaktadır. Bu bağlar ve ilişkiler eminiz ki önümüzdeki günlerde iki ülkenin başbakanlarının buluşması ile daha da geliştirilecek, çoğalacak. Bu iki ülke, Yunanistan ve Türkiye bölgemizde ve dünyada huzur ve barış timsali olacaktır."
CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Savaşlarla ve bu savaşlardan doğan açlık, kıtlık ve göç sorunuyla çalkalanan dünya, her şeyden çok barışa, hoşgörüye, sevgiye ve saygıya ihtiyaç duyuyor. Turizm cenneti Çeşme'nin tarihi ve kültürel anlamda en önemli zenginliklerinden biri olan Aya Haralambos Kilisesi'nde gerçekleştirilen ayinin, hem Türk ve Yunan halklarının dostluğuna hem de iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu yönde etki edeceğine inanıyorum. Umarım önümüzdeki yıllarda atılacak adımlarla çift taraflı olarak bu dostluğu daha da iyi bir noktaya ulaştırırız" dedi.
Tören sonunda Çeşmeli bir gazetecinin Ramazan ve Kurban bayramlarında Sakız Adası'na 2 bini aşkın Türk'ün gittiğini hatırlatıp, buradaki Hamidiye Camii'nin restore edilip, bayram namazı kılınabileceğini hatırlatması üzerine Barthalomeos, “Bayramda bu kadar Türk gidiyorsa iyi yapıyorsunuz. Cami için Sakız Metropoliti'yle memnuniyetle konuşacağım" dedi.
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da "Kale içindeki Hamidiye Camii ya da diğer ismiyle Bayraklı Camii bir zamanlar beyaz eşya deposu olarak kullanılıyordu. Yıkılma tehlikesi olduğu için şimdi boş duruyor. İzin alındığı takdirde bu cami ibadete açılabilir. İzinler alınırsa biz Hamidiye Camii'ni restore eder, ibadete açacak hale getiririz. Bu da Türk - Yunan dostluğu adına çok iyi olur" dedi.

FOTOĞRAFLI