Taylan YILDIRIM/MANİSA, () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden ocağının, bilirkişi heyetinin çalışmasını tamamlamasıyla savcılık tarafından şirkete teslim edilmesine, ölen madencilerin aileleri adına davayı takip eden Manisa Barosu itiraz etti. Manisa Barosu tamamlanmamış olan bilirkişi raporuna itirazlar gelebileceği, mahkemenin yeni araştırmalar isteyebileceği, ileride ocakla ilgili telafisi olmayan delil kayıplarının yaşanabileceği gerekçesiyle ocağın şirkete devrinin mahkeme başlayıncaya kadar iptal edilmesi için savcılığa başvurdu.
Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangında 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında, ocakta kurtarma çalışmaları devam ettiği sırada bilirkişi heyeti, ilk olarak faciadan 4 gün sonra maden ocağına girdi. Ocakta incelemelerde bulunan heyet, buralardaki uyarı ve güvenlik sistemlerinin verilerine de el koydu.
Ancak yeraltında yangının devam etmesinden dolayı ilk incelemelerini tamamlayan bilirkişi heyeti, yaklaşık iki ay sonra geçen hafta çarşamba günü ikinci kez ocağa girdi. Burada yangının olduğu alanlardaki çeşitli malzemelerden örnekler ile sabit sensörlerin verilerini alan heyet, ocaktaki su birikintisi ve göçükten dolayı daha ileriye geçemedi. Bilirkişi heyetinin, elde ettikleri verilerin raporlarını yazmaları için yeterli olduğunu açıklamaları üzerine ise, savcılık ocağın, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye devredilmesine karar verdi. Savcılık bunun için de, maden ocağı ile sahasında soruşturmayla ilgili gerekli başka bir araştırmanın ve keşfin yapılmayacak olmasına gerekçe gösterdi.
RAPOR HAZIRLANMADAN DEVRETMEN UYGUN DEĞİL İTİRAZI
Ancak savcılığın maden ocağını Soma Kömür İşletmeleri ile Ege Linyit İşletmeleri'ne devretmesine hayatını kaybeden acılı aileler adına davayı takip eden Manisa Barosu'ndan itiraz geldi. Avukatlar, henüz tamamlanmamış olan bilirkişi raporuna itirazlar gelebileceği, mahkemenin yeni araştırmalar isteyebileceği, ileride ocakla ilgili telafisi olmayan delil kayıplarının yaşanabileceği gerekçesiyle ocağın şirkete devrinin mahkeme başlayıncaya kadar iptal edilmesini istedi.
FACİANIN İZLERİ SİLİNEBİLİR
Baro adına savcılığa dilekçe veren Baro Başkanı Zeynel Balkız, "Ocakta benim de gözlemci olarak katıldığım araştırma yapıldı ve tamamalandı, ama bu durumu değiştirmez. Rapor daha hazırlanmadı. Bizim ya da diğer avukatları beklentilerini karşılayıp karşılamayacağı belli değil. Çeşitli gerekçelerle itirazlar gelebilir, ek araştırmalar istenebilir. Mahkeme böyle bir araştırma kararı verebilir. Ama bu devir gerçekleştikten sonra şirket ocakta çalışmaya başlarsa facianın izleri, delil olarak silinebilir. Bu da kafalarda soru işaretleri bırakır. Kafalarda şüphe bırakmasını istemiyoruz. Bu olay, tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkartılmalı ki insanlarımızın içleri rahat etsin. Bunun için de bu kararın tekrar gözden geçirilmesini istedik. Sanırım savcılık bu kararı tekrar kendi aralarında yapacakları bir toplantıyla görüşecekler. Bunu öğrendim" dedi.

FOTOĞRAFLI