Cem TURSUN-Arzu KAYA/İSTANBUL,()  Balyoz ana davasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Savcı Öksüz, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesi talep etti.

Savcı Öksüz mütalaasında, dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığını ve suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldığını ifade ederek, dijital verilerin delil değeri kalmadığından raporlara itibar edilemeyeceği kanaatinde olduğunu ve dijital verilerin güncellenmesine olanak bulunamayacağını belirtti.


Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılandığı davada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

1 SAAT 40 DAKİKA SÜREN MÜTALAA
Sanıklar ve avukatlarının dosyadaki dijital verilere ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna karşı beyanlarının alınmasının ardından esas hakkındaki yaklaşık 1 saat 40 dakika okuma işlemi süren mütalaasında savcı Ramazan Öksüz, öncelikle dosyaya giren bilirkişi raporundan bölümler okudu.

DİJİTAL VERİLERİN DELİL VASFI OLMADIĞI BELİRTİLDİ
Savcı Öksüz mütalaasında, seminer ses kayıtlarında bir kısım kişilerin maksadını aşan cümleler serf ettiği tespit edilmişse de genel ses kayıtlarına bakıldığında bunların jenerik oyun kapsamında olduğu ve iddia edilen darbe planlarıyla bağlantısının bulunmadığının anlaşıldığını belirtti. Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığını ve suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldığını ifade eden savcı Öksüz, dijital verilerin delil değeri kalmadığından raporlara itibar edilemeyeceği kanaatinde olduğunu ve dijital verilerin güncellenmesine olanak bulunamayacağını belirtti.

SAVCI ÖKSÜZ SALONU VE HEYETİ GÜLÜMSETTİ
Savcı Öksüz, mütalaasını okuması esnasında klimanın kendisine doğru estiğini belirterek kapatılmasını istedi ve "Doğrudan bana vuruyor" dedi. Tüm salonun ve mahkeme heyetinin de güldüğü bu durum sonrasında savcı Öksüz cübbesinin altına ceketini de giyindi.

TÜM SANIKLARIN BERAATI TALEP EDİLDİ
Birinci Ordu Plan Seminerine ait ses kaydının, delil vasfı taşımadığına kanaat getirdiğini ifade eden savcı Öksüz, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesi talep etti.


"MAHKUMİYET HÜKMÜ İPTAL EDİLSİN, DİJİTAL VERİ İDDİASIYLA İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULSUN"
Savcı Öksüz, sanıklar hakkında verilen mahkumiyet hükmünün de iptalini isterken sahte dijital veri iddiasına ilişkin ise ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.Beraat talebi salonda sanıklar ve izleyiciler tarafından alkışlar ile karşılandı. Mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verdi. Aradan sonra sanıkların mütalaaya karşı beyanları alınması ile duruşma devam edecek.