Özgür ALTUNCU -  Güven USTA/İSTANBUL, () SAĞLIK çalışanları Prof. Dr. Mazhar Osman Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde eylemdeydi. Hastanenin bahçesinde bulunan ünlü 'Düşünen Adam' heykelinin önünden slogan atarak geçen çalışanlar, hastanenin "yenilenme" adı altında ranta açıldığını iddia etti. Düşünen Adam Heykelinin fotoğrafının bulunduğu pankarta, 'Düşünce değil eylem zamanı' diye yazan sağlık çalışanları, bir başka pankarta da 'Yenilenmeye değil, yağmaya karşıyız' diye yazdı. Her iki pankartın arkasında toplanan yaklaşık 500 kişi yürüyüş yaptı.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Psikiyatri Acil önde toplanan grupla, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Poliklinikleri önünden toplanan bir başka grup eylemlerini birleştirdi. Kalabalık Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği önüne gelerek basın açıklaması yaptı. Eyleme destek veren Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, " İstiyoruz ki önümüze proje çıksın. Ne yapılacağını bilelim. Bundan sonra bütün bu sürecin karşısında olacağız. Ağaçlar kesilmeyecek burada, kesilmesinin karşısında olacağız" dedi.

BU KAMUDAN ÖZEL SEKTÖRE KAYNAK AKTARIMI
Ayrıntılarını bilmedikleri yenilenme projeyle, hastane arsasının inşaat şirketine bedelsiz olarak verildiğini söyleyen Raşit Tükel, " İhaleyi kazanan şirket 25 yıl boyunca sizin bedelsiz verdiğiniz bu araziyi, işletiyor. Bunun üzerine inşaat yapıyor. Siz hem kira bedeli ödüyorsunuz, hem hizmet bedeli ödüyorsunuz. Ayrıca bu şirket, görüntüleme merkezi kuruyor, ayrıca laboratuvar merkezi kuruyor. Buralardan para kazanıyor. Ayrıca çeşitli sektörlerden faaliyet yürütmeye başlıyor. Tıp dışı hizmet alanlarında, otopark işletiyor. Çamaşırhane işletiyor. Ve para kazanıyor. Ve siz kendi araziniz için para veriyorsunuz. 3.5 yılda masrafı karşılanan bir yer için 25 yıl boyunca kira ödüyorsunuz. 8 kamu hastanesi için 25 yılda ödenecek para, 26 milyar. Türkiye'nin sağlık harcamalarının yarısı. Yani bu sistem tamamen, kamudan özel sektöre, bir kaynak aktarımı" diye konuştu.

AĞAÇLAR KESİLMEYECEK BURADA, KARŞI DURACAĞIZ
Projenin kamu özel ortaklığıyla sınırlı olup olmadığını bilmediklerini söyleyen Tükel, "Ticaret merkezi yapılacağı söyleniyor. Ayrıca kamu özel ortaklığı dışında bu alanların, ağaçların kesilerek ticari amaçlarla kullanılacağı söyleniyor. Sağlık Bakanı böyle olmadığını söylüyor fakat biz bu sözlere inanmıyoruz. İstiyoruz ki önümüze proje çıksın. Ne yapılacağını bilelim. Bundan sonra bütün bu sürecin karşısında olacağız. Ağaçlar kesilmeyecek burada, kesilmesinin karşısında olacağız" dedi.
Çalışanlar adına yapılan açıklamada da "Yenilenmeye, iyileşmeye değil, bu isim altında rantla kaynayıp buharlaşmaya karşıyız" denildi.

AĞAÇLARDAKİ NUMARALANDIRMA DİKKAT ÇEKTİ
Eylemin ardından kalabalık hastane bahçesindeki ağaçların etrafından el ele tutuşup zincir oluşturdu. Ardından da geri sayım yapıldı. Geri sayımın sonunda her biri ayrı bir ağaca koşarak sarıldı.Bu arada hastane bahçesindeki bazı ağaçların renkli boyayla numaralandırılmış olması dikkat çekti.

(FOTOĞRAF)