Erhan TEKTEN-İstanbul,() EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) InterContinental'de düzenlediği ve Lost dizisinin Amerikalı yönetmeni Bobby Roth'un da konuk olduğu “Dünya Sinema ve TV Endüstrisinde Yükselen Değer Türkiye" konulu panele katıldı. Çok sayıda yapımcı ve yönetmen ile sektör temsilcisinin katıldığı panelde söz alan Zeybekci, “Ülkemiz ham maddeyi kontrol etme, egemen olma adına uzun bir dönemi ıskalamış. Kültür coğrafyası olarak gördüğümüz, dünyanın en zengin ham maddelerinin bulunduğu coğrafyada Türkiye maalesef 1-2 asrı ıskaladı. Türkiye aynı coğrafyada enerji varlıklarını kontrol etmede de 1 asrı ıskaladı. Yine biz bilerek ya da bilmeyerek, daha planlı veya plansız kendi temelimizden, varlığımızdan, 3 bin seneye dayanan tarihimizin bize sunduğu kültür coğrafyamızda etkin olamadık. En etkin olacağımız alanda; aynı beğenileri, aynı öfke ve mutluluk dalgalarını yakalayacağımız coğrafyada etkin olamadık. Biz Türkiye olarak yönümüzü Batı uygarlığına çevirerek muasır medeniyet seviyesini gaye olarak belirledik. Ama o yolculukta kendi kültürümüzü bir yana bıraktık" dedi.

"BİZ MİDNİGHT EXPRESS İLE İLGİLİ ALGIYI YIKMAK İÇİN NE YAPTIK?"

Türk film sanatı, dizi sanatı, müziğinin, tarzının, modasının artık etkin olmaya başladığını gördüğünü belirten Bakan Zeybekci, “Dünyanın bu coğrafyasında tüketim imkan ve kaynaklarının çok arttığı bu coğrafyada büyük bir sevinçle ben şunu gördüm. O şehirlerden en önemlisi Dubai…Dubai'de cadde kenarındaki devasa billboardlarda ya da yol ortalarında büyük bilbordlarda gördüğüm manzara beni çok sevindirdi. Bizim filmlerimiz, bizim dizilerimiz, bizim starlarımız orijinal kıyafetleri ile oradaydı. Aklıma iyi bir fikir geldi. Birden 'biz ne yapıyoruz' dedim. Ondan sonra, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile faaliyete koyulduk. Bizim için imkanlarla dolu olan kültür coğrafyamızda neler yapabileceğimizi ele almaya başladık. Biz Midnight Express ile ilgili algıyı yıkmak için ne yaptık? Evet bireysel anlamda çok güzel çalışmalar ve gelişmeler var ama devlet olarak biz ne yapıyoruz? diye sorduğumuzda. Evet devlet olarak biz de bir şeyler yapıyoruz, destekleme anlamında güzel şeyler yapıyoruz. Ama yeterli değil. Desteklerimizi iyi anlatamıyoruz. Film sanayi ve dizi sektörü için hangi imkânları verdiğimizi anlatamıyoruz. Ve anlatmamışız" diyekonuştu.

"Biz hükümet olarak ekonomi bakanlığı olarak bu toplantıdan sonra sizlerle bir araya gelerek ne yapabiliriz" diyen Zeybekci, "Birlikte ne yapabiliriz, Türkiye'nin özelliklerini anlatmak için dünyaya taşımak için en etkili aygıt olan , en etkili yöntem olan film sanatıyla nasıl biz dünyaya gidebiliriz. Bunu konuşmamız gerekiyor. Çok yoğun çalışmamız gerekiyor. Ve biz bütün imkanlarımızla yani şu anda verdiğimiz desteği ki iyi de destek vermeye çalışıyoruz, 10 katına çıkartarak, 20 katına çıkartarak 30 katına çıkartarak biz varız. Yeter ki başarılı projelerle devam edelim" şeklinde konuştu.

ROTH: MİDNİGHT EXPRESS'TE ANLATILAN TÜRKİYE İLE BENiM GÖRDÜĞÜM TÜRKİYE AYNI DEĞİL

Prison's Break ve Lost gibi yapımlarla tanınan Bobby Roth ise Türkiye'yi yeni tanıdığını belirtti. Midnight Express'te anlatılan Türkiye ile gördüğü Türkiye'nin aynı olmadığını vurguladı. Roth, Filinta'nın çekimleri için ülkede bulunduğuna temas etti. Yapımın başarılı olacağı, beğenileceğini iddia etti. Modaratörlüğünü Yapımcı Burhan Özkan'ın yaptığı panele Star TV Genel Müdürü Ömer Özgüner, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Abdurrahman Çelik ve Bobby Roth katıldı.

(FOTOĞRAF)