ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bugün Marmaray projesinin Avrupa ve Anadolu yakasındaki devamı olan hızlı tren ve banliyö hatlarının inşaat sahalarını gezdi, işçilerle sohbet etti ve yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Yıldırım, şehir içi trenleri, hızlı tren ve Marmaray'a bağlayacak olan Ayrılıkçeşme-Gebze ve Kazlıçeşme-Halkalı hatlarında yapılan toplam 45 kilometrelik banliyö ve tren hatlarının yaklaşık 2 yıl 3 ay sonra tamamlanmasının planlandığını söyledi. Yıldırım, bu hatların devreye girmesiyle, Gebze'den Halkalı'ya demiryolu ile 105 dakikada gidileceğini söyledi.

BAKAN'DAN DENETİM

Bakan Yıldırım, şehir içi demiryolu hatlarını şehirlerarası hızlı tren ve Avrupa ile Asya yakasını yer altında birbirine bağlayan demiryolu projesi olan Marmaray'a bağlayan şehiriçi banliyö ve tren hatları inşaatını yerinde denetledi.

Öğle saatlerinde Ayrılıkçeşme-Gebze arasında inşası devam eden 20 kilometrelik banliyö hattının yapımının sürdüğü Maltepe Bağlarbaşı Mahallesi'ne giden Bakan Yıldırım, buradaki şantiyede inşaatı yapan İspanyol OHL-Dimetronic Ortak Girişimi konsorsiyumundan brifing aldı.

Brifingin ardından iş elbisesi ve bot giyen Bakan Yıldırım, basın mensupları ile birlikte Maltepe'den Kadıköy'e kadar rayların söküldüğü, inşaatın sürdüğü tren yolunda araç konvoyu ile yolculuk yaptı. Yıldırım, yolculuk boyunca üç ayrı yerde durarak çalışanlarla sohbet etti, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

BİZANS DÖNEMİNE AİT DUVAR KALINTISI BULUNDU

Binali Yıldırım, ilk olarak, bulunan tarihi duvar nedeniyle inşaatın durduğu Küçükyalı'da mola verdi. Burada tarihi kalıntı üzerinde çalışma yapan yetkililerden bilgi aldı. Tarihi eserle ilgili Bakan Yıldırım'ı bilgilendiren yetkililer, üzerinde çalışma yaptıkları duvar kalıntısının 1500 yıllık erken Bizans dönemine ait olduğunu düşündüklerini belirtti. Duvak kalıntısının yaşının tespiti konusunda Bakan Yıldırım'ı bilgilendiren yetkililer, ayrıca aynı alanda Helenistik dönemden kalma 2 bin 400 yıllık çanak çömlek parçaları bulduklarını da vurguladı.

İŞÇİDEN BAKAN'A: VER ABİ, VER BANA

Çalışmaların sürdüğü bir yerde daha duran Bakan Yıldırım, bir işçiden aldığı iş eldivenlerini giyerek, makine ile demir büktü. Bükülen demiri alan Bakan'a yaklaşan bir işçi, “Ver abi, ver bana ver" diyerek demiri Yıldırım'dan aldı.

İŞÇİLERİ GÜLDÜRDÜ

Ardından işçilerle hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Yıldırım, bir işçiye, “Ne zaman bitiyor?" diye sordu. İşçinin “En kısa zamanda bitecek" yanıtı üzerine Bakan Yıldırım'ın “Tam siyasetçi gibi konuştun" diye karşılık vermesi gülüşmelere neden oldu.

Ardından Suadiye'de süren çalışmaları yerinde gören Binali Yıldırım, yeniden konvoyu durdurarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

VATMAN'IN KABİNİNE GİRDİ

Sürekli trenlerin geçtiği Söğütlüçeşme İstasyonu'ndan da araçla geçen Bakan Yıldırım ve basın mensupları, Marmaray ile Yenikapı'ya gitmek üzere Ayrılıkçeşme İstasyonu'na gittiler. Bakan Yıldırım, burada vatandaşlarla fotoğraf çektirdi, kısa süreli sohbet yaptı. Yürüyen merdivenlerden görevlilerle birlikte çıkan Yıldırım, basın mensupları ile metroya bindi. Vatman kabinine giren Bakan Yıldırım'ın treni de kendisinin kullandığı öğrenildi.

Bu arada, Yenikapı İstasyonu'nda bir vatandaş, yanına yaklaştığı Bakan Yıldırım'a, “Rusya'nın atomu varsa, bizde de iman gücü var" diye seslendi.

Yenikapı İstasyonu'nda bir basın açıklaması yapan Bakan Yıldırım, bugünkü toplantının konusunun Marmaray projesinin Avrupa ve Anadolu yakasındaki devamı olan hızlı tren ve banliyö hatlarının tamamlanması ile ilgili olduğunu söyledi.

Marmaray'ın Anadolu yakasındaki bitiş noktası olan Ayrılıkçeşme ile Pendik arasında 25 kilometrelik hattın şu anda yapım aşamasında olduğunu belirten Yıldırım, “Bilindiği gibi hızlı tren Ankara'dan geliyor, Pendik'te duruyor" dedi.

Avrupa yakasında ise Kazlıçeşme'de başlayan banliyö ve tren hattının Halkalı'ya kadar gittiğini kaydeden Bakan Yıldırım, “Bu hat da 20 kilometredir. İkisini topladığımızda yaklaşık 45 kilometre. Bu hattın bir an önce yapılıp hizmete alınması lazım. Marmaray veya

Kadıköy-Kartal hattından yararlanacak olanlar veya buradan havaalanına gidecek olanlar için. Anadolu yakasındaki, Avrupa yakasındaki bütün bu nüfusun çok yoğun olduğu bölgelerdeki İstanbullu hemşerilerimiz her gün Marmaray'a erişmek için otobüs, özel araçlarla ağır trafik altında gelmek mecburiyetinde kalıyorlar. Bu hatların, banliyö ve hızlı tren hatlarının bir an önce tamamlanması gerekiyor. Bugün şantiyelerde hat boyunca arkadaşlarımızla incelemelerde bulunduk" diye konuştu.

'ÜÇ VARDİYA GECE GÜNDÜZ ÇALIŞARAK BU HATTI İSTANBULLULARIN HİZMETİNE SUNMAK İSTİYORUZ'

Bakan Yıldırım şöyle devam etti:

“Hattın tamamlanabilmesi için çok ciddi çalışma yapılması gerekiyor. Her iki yakada toplam 38 istasyon var. Bu istasyonların yapımı, karayolu yapımı, yayalar için alt üst geçitler. 3 vardiya gece gündüz çalışarak bu hattı İstanbulluların hizmetine sunmak istiyoruz. Bugüne kadar yaşanan olumsuzlukları, sorunları biliyoruz, çözümünü de biliyoruz. Arkadaşlarımız, yüklenici firma, alt yüklenici firma bundan böyle bu projenin İstanbul için önemini bildiklerinden dolayı çok büyük özveriyle çalışıp bir an önce elbirliğiyle tamamlayacağız.

Proje Avrupa Yatırım Bankası ve onun konsorsiyumu tarafından finanse ediliyor. Türk, İspanyol, Alman ortak yapımı bir proje. Teknik detayları gözden geçirdik. Riskleri tek tek tespit ettik. Alınacak tedbirlerle ilgili çalışmaları biliyoruz.

Burada öne çıkan konu, hat üzerindeki arkeolojik kazı çalışmaları sebebiyle projenin uzama riskidir. Tarih ve kültürel hayatımıza önem veriyoruz. Yenikapı İstasyonu Marmaray projesini yaparken, tam 4,5 yıl İstanbul'un gizli tarihini, geçmiş medeniyetlerden kalmış eserleri ortaya çıkarmak için arkeolojik kazı çalışmaları yaptık."

'ARKEOLOJİK KAZILAR PROJENİN BİRAZ GECİKMESİNE SEBEP OLUYOR'

"Arkeolojik kazılar güzel İstanbul'un tarihini, kültürünü ve zenginliklerini ortaya çıkarmakla beraber, projenin biraz gecikmesine sebep oldu. Bu gecikmeyi elde ettiğimiz kazanımları dikkate alarak anlayışla karşıladık. Marmaray'dan kazandığımız tecrübe ışığı altında Anadolu, Avrupa banliyö ve hızlı tren hattının yapımında zaman kaybı çok daha az olacak. Proje tamamlanıp, İstanbulluların hizmetine girdiğinde, Gebze'den Halkalı'ya 105 dakikada gidilecek. Çok daha hızlı gidebilir ama istasyonlarda durma kalkma olduğu için... Hiç durmadan gitse süre yarıya iner.

Marmaray'da, Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arası 15 dakikayı geçmiyor. Toplu ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşamadan doğu batı aksında çok önemli bir altyapı olarak projeyi görüyoruz.

Projenin tamamlanma süresi normal şartlarda 4,5 yıldır. Ancak arkeolojik kazılardan dolayı ve kamulaştırma gibi nedenlerden dolayı ciddi bir süre kaybı vardır. Şu anda projenin daha yarısına gelmiş değiliz. Geçmişte yaptığımız işin en az iki katını yapmak suretiyle projeyi tamamlayacağız. Ne demektir; 4,5 yılı ikiye bölüp yaklaşık tarihi bulacaksınız. Her şey yolunda giderse, daha önce bir tarihte bitirmeyi hedefliyoruz. Her şey hazır. Ekip hazır, yükleniciler hazır, biz bakanlık olarak hazırız. Durmak yok, yola devam..."