İdris TİFTİKÇI/İSTANBUL, () AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya,"İslam ülkeleri arasında zayıflayan işbirliği, kültürel ayrılıkların derinleşmesi, özden kopuş, yani İslam'ın emrettiği kardeşlik hukukunun zayıflaması kendi coğrafyalarımızda bizleri felaketin eşiğine sürüklemekte" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul'da "İslam İşbirliği Teşkilatına Üye Ülkelerde Engelli Bireylerin İstihdamı Konferansı"nın açılışında konuştu.

"MÜSLÜMAN KARDEŞİMİZ İŞGALCİ GÜÇLER, TERÖRİSTLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMEKTEDİR"
İslam İşbirliği Teşkilatı'nın birlik ve beraberliğinin devam etmesinin önem arz etttiğini ifade eden Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, "Çağdaş dünya; ekonomik, siyasi ve kültürel nedenlerden doğan çatışmalardan dolayı sıkıntılı dönemlerden geçmektedir. Bu çatışmaların özellikle İslam coğrafyalarında yaşanması bir rastlantı değildir. İslam ülkeleri arasında zayıflayan işbirliği, kültürel ayrılıkların derinleşmesi, özden kopuş, yani İslam'ın emrettiği kardeşlik hukukunun zayıflaması kendi coğrafyalarımızda bizleri felaketin eşiğine sürüklemekte. Burada İslam İşbirliği Teşkilatının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Yeniden birlik ve beraberliğimizi güçlendirmek, kardeşlik hukukumuzu yeniden inşa etmek zorundayız. Her gün farklı İslam beldelerinde yüzlerce Müslüman kardeşimiz işgalci güçler ve terörist yapılar tarafından öldürülmektedir. Savaşlar, göç ve benzeri nedenler bu coğrafyalarda yoksulluğu, cehaleti, terörü besleyen temel faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Ülkelerimizde güven ve istikrarı güçlendirmek, beldelerimizi emin kılmak için daha cesur, daha kararlı adımlar atmak, her alanda iş birliğimizi geliştirmek zorundayız" açıklamasında bulundu.

"İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATIMIZA, FETÖ'YÜ TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETTİĞİ İÇİN TEŞEKKÜRLER"
15 Temmuz darbe girişimine değinen Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, "Kendi özgür irademizle, bağımsız siyasetimizle milletimizin istiklal ve istikbalini, insanlığın geleceğini yeniden inşa etmeliyiz. Bakınız biz 15 Temmuz gecesi, FETÖ terör örgütünün silahlı darbe girişimine maruz kaldık. Hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, milletimizin dik duruşuyla bu hain darbe girişimini püskürttük. Özgür irade, bağımsız siyaset derken tam da bunu kastediyorum. İslam coğrafyasını kendi haline bırakmıyorlar. Bu coğrafyada fitne tohumları ekenler kardeşliğimizi yok etmeyi hedefliyor. Birlik ve beraberliğimi zayıflatmak, sonra da ittihadımızı bozmak istiyorlar. İslam İşbirliği Teşkilatı olarak her türlü teröre karşı ortak mücadelemizi sürdürmeliyiz. İslam İşbirliği Teşkilatımıza, FETÖ'yü terör örgütü ilan ettiği için teşekkür etmek istiyorum. Bu adımın, yaşanan bunca olaya rağmen bu sapkın terör örgütüne gereken tepkiyi göstermeyen Batı dünyasına örnek teşkil etmesini istiyoruz" diye konuştu.

"ENGELLİ GİRİŞİMCİLİĞİNİ TEŞVİK EDEN UYGULAMALARI YAYGINLAŞTIRIYORUZ"
Engelli istihdamını ve engelli girişimciliğini teşvik eden uygulamaları yaygınlaştığına vurgu yapan Bakan Kaya, "Sürdürülebilir kalkınmanın öznesi insandır. Ekonomide, sosyal, siyasal ve kültürel alanların tamamında başarılı nitelikli insan gücüne bağlıdır. Ülkemizde yaklaşık olarak 5 milyon engelli vatandaşımızın olduğunu düşünürsek bu konuda en önemli iki hususun eğitim ve istihdam olduğunu görürüz. Bakanlık olarak sosyal hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin eğitime katılımlarını artırıcı tedbirler alıyoruz. Engelli çocuklarımızın toplumdan dışlanmadan eğitim almasını, ihtiyaç duyan tüm engellilerin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını sağladık. Bugün özel eğitim okullarında, özel eğitim sınıflarında ve kaynaştırma sınıflarında 288 bin 489 çocuğumuz özel eğitim imkânlarından faydalanmaktadır. Böylece engelli bireyler özgüven duygusunu geliştirerek bilgi, beceri ve kabiliyetlerine göre kendi eğitim hayatına yön verebilmektedir. Ayrıca bu eğitim sürecinin mesleki alanlarda da engelli bireyleri tamamlayıcı olması önemli bir süreçtir. Kamu ve özel sektör işbirliği ile hayata geçirdiğimiz projelerle engelli istihdamını ve engelli girişimciliğini teşvik eden uygulamaları yaygınlaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

"KAMUDA ENGELLİ İSTİHDAMINDA KALAN AÇIĞIMIZ İSE 15 BİN CİVARINDADIR DEDİ"
Engelli istihdamına ilişkin bilgi veren Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, "57 üyesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatımızın dönem başkanlığını yürüttüğümüz 2016-2018 yılları arasında sosyal politikalar alanında karşılıklı işbirliğini geliştirmek istiyoruz. Bu süreçte tecrübelerimizi paylaşma ve yeni projeleri birlikte hayata geçirme arzusundayız. Engelli bireylerin, yaşamlarının her alanında eşit haklara sahip olmaları ve bu haklarını özgür bir şekilde kullanmaları için üye ülkeler arasında işbirliğini artırmak zorundayız. Bu amaçla; engelli bireylerin toplum hayatına etkin katılımını sağlamak, haklarını eksiksiz kullanabilecekleri ortam hazırlamak öncelikli hedefimizdir. Çağımızda engelli bireylerin toplum hayatına etkin katılımının en önemli koşullarından birisi de çalışma hayatına aktif katılımlarının sağlanmasıdır. Özellikle engelli bireylerin kamu kurum ve kuruluşlarında memur olarak istihdamları ana hedeflerimiz arasındadır. Özel sektörde engelli istihdamını teşvik ediyor, kamuda istihdam alanlarını genişletiyoruz. Bu amaçla özel sektörde 50 kişi çalıştıran işyerlerine 1 engelli istihdam etme zorunluluğunu getirdik. Bunun kamudaki karşılığı ise 64 bin engelli kontenjanına tekabül etmektedir. Bakanlık olarak ilk olarak 2012 yılında yapılmaya başlanılan merkezi engelli memur sınavları ile engelli memur sayısında kayda değer bir artış sağlanmıştır. Bu kapsamda 2002 yılında kamu kurumlarında çalışan engelli memur sayısı 5 bin 777 iken 2016 yılı ekim ayı itibariyle bu rakam 48 bin 963'e yükselmiştir. Kamuda engelli istihdamında kalan açığımız ise 15 bin civarındadır" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)